FOTO Polícia má k dispozícii nový vrtuľník Bell 429

NETKY.SK • 17 August 2015, 23:00 • 2 min
FOTO Polícia má k dispozícii nový vrtuľník Bell 429

BRATISLAVA 17. augusta (SITA) - Ministerstvo vnútra má od dnes k dispozícii nový vrtuľník kanadsko-americkej výroby Bell 429. Slávnostne ho na letisku v Bratislave prevzal minister vnútra Robert Kaliňák. Stroj má v letke ministerstva nahradiť jeden z dvoch letu neschopných ruských vrtuľníkov MI-171. Rezort ešte očakáva dodanie druhého rovnakého stroja.

slovakia

left justify in out

"Ide o najmodernejší stroj na trhu, je najmladší, a tak najviac odráža požiadavky aktuálnej doby, ktorá je čím ďalej náročnejšia pre záchranárske jednotky," povedal pri preberaní vrtuľníka minister Kaliňák. Stroj má podľa neho kompletnú policajnú výbavu a využívaný bude prioritne pri ochrane štátnej hranice, pátraní po nezvestných osobách a pomoci pri prírodných katastrofách. Zároveň Kaliňák pripomenul, že prevádzkové náklady nového vrtuľníka Bell sú v porovnaní s ruskými strojmi neporovnateľne nižšie. Rezort vnútra pre potreby polície, hasičov a horskej služby plánuje nakúpiť aj ďalšie vrtuľníky. Celkom by ich malo byť osem.

 

Letka ministerstva vnútra momentálne disponuje aj dvoma letuschopnými helikoptérami MI-171, ktoré plánuje využívať aj v najbližších rokoch. Rezort má v rámci letky k dispozícii aj štyri lietadlá. Okrem dvoch letuschopných ruských strojov Jakovlev Jak-40 vlastí aj dve väčšie lietadlá Tupolev TU-154. Letuschopné je však len jedno z nich. Ministerstvo dlhodobo uvažuje o výmene lietadiel vo svojom leteckom parku za modernejšie stroje, zatiaľ však nepristúpilo ku konkrétnym krokom. Zatiaľ čo lietadlá letky ministerstva vnútra slúžia hlavne na prepravu najvyšších ústavných činiteľov, vrtuľníky asistujú napríklad pri záchranných prácach, hasení požiarov, výcvikoch alebo policajno-pátracích akciách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies