Fašiangové dobroty

NETKY.SK • 8 Január 2018, 09:00 • 2 min
Fašiangové dobroty

BRATISLAVA - Fašiangy je každoročným obdobím od Troch kráľov do popolcovej stredy. Toto fašiangové obdobie je plné výborného jedla, pitia a zábavy. Fašiangy však nie sú len o krásnych plesových róbach, sú tiež o tradíciach a zvykoch. Typickým fašiangovým jedlom sú šišky, pampúšiky, fánky a rôzne druhy mäsitých jedál ako klobásy, huspenina a ďalšie. Nachystajte sebe a svojim blízkym typické slovenské fašiangy.

slovakia

left justify in out

Vysmážané šišky

 

Suroviny:
100 g maslo, 3 ks žĺtok, 100 g, práškový cukor, 1 KL um, 800 g hladká múka, 500 ml mlieko, 1 kocka droždie, 1 PL kryštálový cukor, džem, práškový cukor na posypanie, tuk na vyprážanie

 

Postup:
Maslo, žĺtky, rum a práškový cukor vymiešame do penista, z droždia, trochy teplého mlieka a kryštálového cukru pripravíme kvások. Kvások a vymiešané žĺtka pridáme do preosiatej múky, prilejeme zvyšné mlieko, postupne prilievame až kým nevypracujeme vláčne cesto, necháme nakysnúť. Po nakysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm a pohárom vykrojíme kolieska.Kolieska preložíme na utierku, prikryjeme a necháme nakysnúť 10-15 minút. Do širokého hrnca alebo panvice nalejeme olej/masť do výšky minimálne 2cm a necháme rozohriať. Do nakysnutých koliesok spravíme prstom jamku a dáme pražiť. najprv stranou kde je dierka a potom otočíme. Šišky sa pražia rýchlo, olej musí byť dobre rozohriaty a šišky musia v oleji tancovať, hýbať sa, inak zbytočne nasiaknu olejom a budú tuhé. Upražené ukladáme tácku alebo plech so servítkami, aby nasiakli prebytočný tuk so šišiek. Do jamky vychladnutej šišky dáme lyžičkou lekvár. Hotové šišky pocukrujeme.

 

img

 

Vínové fánky 


Suroviny:
500 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, 20 g tuku na pečenie, 3 žĺtky, 8 PL kyslej smotany, 6 PL sladkého bieleho vína, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli, práškový cukor, olej

 

Postup:
Zmiešajte múku, cukor, žĺtky, maslo a smotanu. Prilievajte víno a vypracujte cesto. Na pomúčenej doske cesto dokončite a vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Narežte na požadované tvary a rozpáľte olej. Opražte z obidvoch strán do zlatista a odložte na papierové utierky, ktoré vysajú prebytočný tuk. Ešte teplé obaľte poriadne v práškovom cukre.
Tip: Namiesto vína môžete použiť aj čierne pivo, ktoré dodá fánkam opäť inú chuť, arómu i zlatistejšiu farbu.
 

img


Oškvarkové pagáče
 

Suroviny:
670 g hladkej múky + na pomúčenie dosky, 300 g najemno pomletých oškvarkov, 30 g masla, 2 žĺtky, 2 lyžice vína, 30 g droždia, 250 ml mlieka, 1 lyžička cukru, 1 vajce, 1 lyžička soli
 

Postup:

Preosiatu múku rozdelíme na dve časti. Do jednej zamiesime pomleté škvarky a vytvarujeme tehličku. Do druhej časti múky pridáme rozpustené maslo, dva žĺtky, soľ, víno a v mlieku vykysnuté droždie s cukrom. Cesto s droždím dobre vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik. Do stredu položíme tehličku škvarkového cesta a  zabalíme do tvaru obálky. Potom natenko opäť rozvaľkáme, trikrát preložíme a necháme 20 minút odpočívať. Prekladanie opakujeme ešte dvakrát s odstupom 20 minút. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 cm. Okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky, ktoré navrchu narežeme nožom do tvaru mriežky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme chvíľu odpočinúť. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 25 minút.

 

img

 

Hrachová polievka s údeným kolenom
 
Suroviny:

1 údené bravčové koleno, 250 g lúpaného hrachu, 120 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, petržlenová vňať


Postup:

Koleno pre varením umyjeme a dáme variť do studenej vody. Po uvarení koleno vyberieme, vykostíme, nakrájame na menšie kúsky a odložíme na teplé miesto. Do vody, v ktorej sa varilo koleno, pridáme prepláchnutý hrach, nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. Varíme, kým sa hrach nerozvarí. Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a dosolíme. Uvarenú polievku dáme na tanier, pridáme kúsky kolienka a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Na varenie hrachu je ideálny tlakový hrniec, hrach v ňom bude uvarený raz-dva.

 

img

 

Domáca huspenina

 

Suroviny:
3 bravčové paprčky, 1 veľké bravčové koleno, 1 bravčový chvostík, kúsok bravčovej kože, 1 cibuľa, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, 6 strúčikov cesnaku, 6 guľôčok nového korenia, 5 guľôčok čierneho korenia, 2 bobkové listy, sladká mletá paprika, soľ, mleté čierne korenie, ocot

 

Postup:

Paprčky, chvostík, kožu a koleno dôkladne dočistite a umyte, všetko vložte do väčšieho hrnca. Zalejte studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridajte koreniny a varte na miernom ohni približne 5 hodín. Počas varenia zberajte tuk a penu. Ku koncu pridajte očistenú zeleninu a trošku octu. Uvarené mäso vyberte, oberte z kostí a rozkrájajte na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdeľte do nádob. Zalejte precedeným vývarom a nechajte stuhnúť. Servírujte s chlebom, cibuľou, dochutené korením a octom. Huspeninu môžete pripraviť i do formy na srnčí chrbát alebo bábovku. V čase Veľkej noci môžete do huspeniny pridať vajíčko uvarené na tvrdo alebo hrášok, či kapiu. Vyklopená „huspeninová“ torta tak bude žiariť farbami.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies