Dobroty pre hostí na Silvestra

NETKY.SK • 26 December 2016, 09:00 • 2 min
Dobroty pre hostí na Silvestra

BRATISLAVA - Po sladkých vianočných dobrotách prichádza na rad slané pečenie na Silvestrovskú oslavu. Niečo malé dobré na zahryznutie príde vhod či už trávite posledný deň v roku doma pri telke alebo v spoločnosti priateľov.

slovakia

left justify in out

Jednohubky a nátierky

Ak budete na Silvestra doma a chcete pripraviť pohostenie pre svojich priateľov, tu je trochu inšpirácie.

 

Syrové jednohubky

Suroviny:

2 balíčky malých syrových sušienok, 100 g masla, 100 g strúhaného ementálu. 3 PL kyslej smotany,

 

Príprava:

Maslo, ementál a smotanu vymiešame do peny. Touto nátierkou spájame jedno hubky, potierame aj vrch, zdobíme orieškom.

 

img

 

Šunkové jednohubky

Suroviny:

5 plátkov šunky, 2 roztierateľné syry, 3 PL chrenu, 3 rožky,

 

Príprava:

Syr zmiešame s chrenom, natierame na šunku a zvinieme do rolády. Dáme stuhnúť do chladničky, krájame na kolieska, ukladáme na kolieska rožkov.

 

img

 

Nivové jednohubky

Suroviny:

100 g nivy, 16 koliesok salámu, múka, vajce, trošku mlieka, strúhanka, olej na vyprážanie

 

Príprava:

Nivu pokrájame na 16 rovnakých kociek, ktoré zabalíme do salámu, prepichneme špáradlom. Takto pripravené jedno hubky obaľujeme v troj obale  a vyprážame na oleji.

 

Nátierka na chlebíčky

Suroviny:

3 uvarené mrkvy, 3 uvarené vajíčka na tvrdo, 3 sterilizované uhorky, 40 dkg jemnej salámy, 1 majonéza, 1 malý chren,

 

Príprava:

Do misky dáme majonézu a ostatné suroviny, ktoré sme nastrúhali na drobnom strúhadle. Všetko spolu dôkladne premiešame, dochutíme soľou a mletým korením. Natierame na sendvič, zdobíme kolieskom paradajky.

 

Nátierka z treščej pečene

Suroviny:

100 g masla, 1 konzerva treščej pečene, 3 dcl mlieka, 1 PL hrubej múky, 1 cibuľa, trošku citrónovej šťavy,

 

Príprava:

Z mlieka a múky  uvaríme hustú kašu.  Po vychladnutí zmiešame s maslom, treščou pečeňou a nakrájanou cibuľou. Zmiešame, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a natierame na sendvič.

 

img

 

Silvestrovské menu

Kačacia paštéta

0,5 kg kačacej pečenie, 60 g husacej masti, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, 1 PL horčicu. Cibuľu pokrájame a orestujeme na masti. Pridáme nakrájané pečienky, prelisovaný cesnak a spolu restujeme asi 10 minút. Potom pečienky posypeme korením, pridáme horčicu, odstavíme a necháme vychladnúť. Rozmixujeme, osolíme. Natierame na tenké plátky sendviča.

 

img

 

Slepačia polievka

Suroviny:

½ sliepky, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 zeler, 1 kaleráb, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, soľ, celé čierne korenie, vegetu, prípadne feferónky

 

Príprava:

Sliepku umyjeme, vložíme do hrnca, pridáme očistenú zeleninu, cibuľu a cesnak necháme so šupkou, zalejeme vodou, vložíme 5 bobuliek korenia, 1 PL soli a varíme na miernom ohni asi 3,5 hodiny. Polievka nesmie silno vrieť. Potom vyberieme zeleninu, sliepku, nakrájame na malé kocky a vložíme späť do vývaru. Dochutíme vegetou. Kto má rád, môže do polievky na začiatku varenia pridať feferónku. Medzitým ako sa varí polievka si vyvaríme závarku, či už rezance, písmenká...

 

img

 

 

Bravčové mäso na pekáči

Suroviny pre 4 osoby:

4 plátky bravčového karé, soľ, mleté čierne korenie, horčica, 1 kg zemiakov, šľahačková smotana,

 

Príprava:

Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, uložíme do vymasteného pekáča, podlejeme vodou, zakryjeme alobalom a pečieme. Keď je takmer mäkké, uložíme naň očistené zemiaky nakrájané na tenké kolieska, osolíme, okoreníme,  zalejeme smotanou a dopečieme.

 

img

 

Medové mandle so škoricou a sezamom

2 balíky škoricového cukru, 1 PL medu, 150 g olúpaných mandlí, 2 PL sezamových semienok, kúsok masla. Škoricový cukor skaramelizujeme, pridáme med, maslo a mandle. V tejto sladkej zmesi mandle obalíme a nakoniec nasypeme sezamové semienka.

 

img

 

K Silvestru samozrejme patrí aj nejaký ten alkohol. Ale nezabudnite, vždy s mierou.

 

Bloody Mary

4 cl vodky, 1 cl citrónovej šťavy, 10 cl paradajkového džúsu, čierne korenie, tabasco a soľ zmiešame v šejkri, nalejeme do pohára naplneného ľadom.

 

Gin Fizz

4 cl ginu, 2 cl citrónovej šťavy, 1 cl cukrového sirupu zmiešame v šejkri, nalejeme do pohára a doplníme sódou.

 

Margarita

4 cl tequily, 2 cl Cointreau, 1 cl citrónovej šťavy

Uvedené suroviny zmiešame v šejkri a prelejeme do pohára, ktorého okraje sme potreli citrónom a obalili v soli.

 

Piňa Colada

4 cl bieleho rumu, 2 cl kokosového likéru, 6 cl ananásového džúsu zmiešame v mixéri spolu s ľadom a prelejeme do pohára.

 

Bacardi

4 cl bieleho rumu Bacardi, 2 cl citrónovej šťavy, 1 cl Grenadíny zmiešame v šejkri, prelejeme do kokteilového pohára.

 

img

 

Dobrú chuť a príjemnú zábavu praje kolektív  NETKY.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies