BRATISLAVA - Po sladkých vianočných dobrotách prichádza na rad slané pečenie na Silvestrovskú oslavu. Niečo malé dobré na zahryznutie príde vhod či už trávite posledný deň v roku doma pri telke alebo v spoločnosti priateľov.
Jednohubky a nátierky
Ak budete na Silvestra doma a chcete pripraviť pohostenie pre svojich priateľov, tu je trochu inšpirácie.
Syrové jednohubky
Suroviny:
2 balíčky malých syrových sušienok, 100 g masla, 100 g strúhaného ementálu. 3 PL kyslej smotany,
Príprava:
Maslo, ementál a smotanu vymiešame do peny. Touto nátierkou spájame jedno hubky, potierame aj vrch, zdobíme orieškom.
Šunkové jednohubky
Suroviny:
5 plátkov šunky, 2 roztierateľné syry, 3 PL chrenu, 3 rožky,
Príprava:
Syr zmiešame s chrenom, natierame na šunku a zvinieme do rolády. Dáme stuhnúť do chladničky, krájame na kolieska, ukladáme na kolieska rožkov.
Nivové jednohubky
Suroviny:
100 g nivy, 16 koliesok salámu, múka, vajce, trošku mlieka, strúhanka, olej na vyprážanie
Príprava:
Nivu pokrájame na 16 rovnakých kociek, ktoré zabalíme do salámu, prepichneme špáradlom. Takto pripravené jedno hubky obaľujeme v troj obale a vyprážame na oleji.
Nátierka na chlebíčky
Suroviny:
3 uvarené mrkvy, 3 uvarené vajíčka na tvrdo, 3 sterilizované uhorky, 40 dkg jemnej salámy, 1 majonéza, 1 malý chren,
Príprava:
Do misky dáme majonézu a ostatné suroviny, ktoré sme nastrúhali na drobnom strúhadle. Všetko spolu dôkladne premiešame, dochutíme soľou a mletým korením. Natierame na sendvič, zdobíme kolieskom paradajky.
Nátierka z treščej pečene
Suroviny:
100 g masla, 1 konzerva treščej pečene, 3 dcl mlieka, 1 PL hrubej múky, 1 cibuľa, trošku citrónovej šťavy,
Príprava:
Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí zmiešame s maslom, treščou pečeňou a nakrájanou cibuľou. Zmiešame, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a natierame na sendvič.
Silvestrovské menu
Kačacia paštéta
0,5 kg kačacej pečenie, 60 g husacej masti, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, 1 PL horčicu. Cibuľu pokrájame a orestujeme na masti. Pridáme nakrájané pečienky, prelisovaný cesnak a spolu restujeme asi 10 minút. Potom pečienky posypeme korením, pridáme horčicu, odstavíme a necháme vychladnúť. Rozmixujeme, osolíme. Natierame na tenké plátky sendviča.
Slepačia polievka
Suroviny:
½ sliepky, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 zeler, 1 kaleráb, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, soľ, celé čierne korenie, vegetu, prípadne feferónky
Príprava:
Sliepku umyjeme, vložíme do hrnca, pridáme očistenú zeleninu, cibuľu a cesnak necháme so šupkou, zalejeme vodou, vložíme 5 bobuliek korenia, 1 PL soli a varíme na miernom ohni asi 3,5 hodiny. Polievka nesmie silno vrieť. Potom vyberieme zeleninu, sliepku, nakrájame na malé kocky a vložíme späť do vývaru. Dochutíme vegetou. Kto má rád, môže do polievky na začiatku varenia pridať feferónku. Medzitým ako sa varí polievka si vyvaríme závarku, či už rezance, písmenká...
Bravčové mäso na pekáči
Suroviny pre 4 osoby:
4 plátky bravčového karé, soľ, mleté čierne korenie, horčica, 1 kg zemiakov, šľahačková smotana,
Príprava:
Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, uložíme do vymasteného pekáča, podlejeme vodou, zakryjeme alobalom a pečieme. Keď je takmer mäkké, uložíme naň očistené zemiaky nakrájané na tenké kolieska, osolíme, okoreníme, zalejeme smotanou a dopečieme.
Medové mandle so škoricou a sezamom
2 balíky škoricového cukru, 1 PL medu, 150 g olúpaných mandlí, 2 PL sezamových semienok, kúsok masla. Škoricový cukor skaramelizujeme, pridáme med, maslo a mandle. V tejto sladkej zmesi mandle obalíme a nakoniec nasypeme sezamové semienka.
K Silvestru samozrejme patrí aj nejaký ten alkohol. Ale nezabudnite, vždy s mierou.
Bloody Mary
4 cl vodky, 1 cl citrónovej šťavy, 10 cl paradajkového džúsu, čierne korenie, tabasco a soľ zmiešame v šejkri, nalejeme do pohára naplneného ľadom.
Gin Fizz
4 cl ginu, 2 cl citrónovej šťavy, 1 cl cukrového sirupu zmiešame v šejkri, nalejeme do pohára a doplníme sódou.
Margarita
4 cl tequily, 2 cl Cointreau, 1 cl citrónovej šťavy
Uvedené suroviny zmiešame v šejkri a prelejeme do pohára, ktorého okraje sme potreli citrónom a obalili v soli.
Piňa Colada
4 cl bieleho rumu, 2 cl kokosového likéru, 6 cl ananásového džúsu zmiešame v mixéri spolu s ľadom a prelejeme do pohára.
Bacardi
4 cl bieleho rumu Bacardi, 2 cl citrónovej šťavy, 1 cl Grenadíny zmiešame v šejkri, prelejeme do kokteilového pohára.
Dobrú chuť a príjemnú zábavu praje kolektív NETKY.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies