Botnet infikoval viac ako pol milióna serverov kvôli ťaženiu kryptomeny Monero

NETKY.SK • 4 Február 2018, 09:00 • 2 min
Botnet infikoval viac ako pol milióna serverov kvôli ťaženiu kryptomeny Monero

LONDÝN – Viac ako pol milióna počítačov bolo infikovaných botnetom, ktorý ťaží kryptomeny. Podľa správ infikované počítače spolu vyťažili takmer 9.000 Monero (v hodnote približne 3,6 milióna dolárov).

slovakia

left justify in out

Botnet Smominru, ktorý sa prvýkrát objavil v máji 2017 a infikoval viac ako 526.000 serverov s operačným systémom Windows, bol použitý na ťažbu 8.900 tokenov Monera. Tento botnet je založený na použití EternalBlue v systéme Windows a bol vyvinutý americkou Agentúrou pre národnú bezpečnosť (NSA). Minulý rok sa ho však podarilo ukradnúť hackerskej skupine Shadow Brokers.

 

img

 

Primárnymi cieľmi útokov tohto botnetu boli servery Windows, ktoré sú ideálnymi hostiteľmi, keďže sú neustále zapnuté a majú väčšiu kapacitu spracovania ako osobný počítač. Väčšina infikovaných počítačov sa údajne nachádza v Rusku, Indii a na Taiwane, aj keď útok zasiahol celý svet.

 

Pokusy o obmedzenie botnetu mali zatiaľ len krátkodobý úspech. Pracovníci zo spoločností Proofpoint, abuse.ch a ShadowServer Foundation sa pokúsili odstrániť botnet pomocou techniky nazvanej "sinkholing", ale Smominru sa rýchlo zotavil.

 

img

 

Ako sme vás už infomovali skôr, Monero je čoraz obľúbenejšou kryptomenou medzi kyber kriminálnikmi. Je to s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že táto kryptomena ponúka súkromné transakcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies