Bitcoin Cash profituje z odloženého SegWit2x

NETKY.SK • 12 November 2017, 12:41 • 2 min
Bitcoin Cash profituje z odloženého SegWit2x

LONDÝN – Pozorovatelia trhu očakávali, že po odložení SegWit2x príde Bitcoin o veľkú časť svojej kapitalizácie a investori budú prostriedky vkladať do alternatívnych kryptomien. Namiesto toho sa zdá, že celý trh kryptomien spolu s Bitcoinom strmhlav padá, zatiaľ čo Bitcoin Cash prekonáva historické rekordy takmer každú hodinu.

slovakia

left justify in out

Bitcoin so sebou ťahá dole celý trh

Mnohí zástancovia alternatívnych digitálnych mien dúfali, že odloženie novembrového SegWit2x bude viesť k nárastu cien ostatných kryptomien. Veľmi sa však vo svojich predpokladoch zmýlili, keďže Bitcoin so sebou ťahá dole takmer celý trh kryptomien. Bitcoin sa ešte v stredu večer obchodoval na úrovni 7.700 USD, avšak dnes v ranných hodinách to bolo už iba 5.600 dolárov. V čase písania tohto článku (12.11.2017 12:20) sa cena jedného Bitcoinu pohybuje na úrovni 6.558,95 dolárov, ale trhová kapitalizácia je stále 109 miliárd dolárov.

 

Z top 40 alternatívnych kryptomien zaznamenali za posledných 48 hodín výnosy len Bitcoin Cash, Ethereum Classic a Dash. Sú to však veľmi pozoruhodné nárasty hodnoty v kontraste s celkovým úpadkom trhu. Bitcoin Cash sa až do piatku obchodoval v rozmedzí od 600 do 700 dolárov. V piatok ráno však začal prudko posilňovať a na záver dňa už atakoval hranicu 1.000 dolárov. Tento trend pokračoval až do nedele, keď v skorých ranných hodinách dosiahol historické maximum vo výške 2.426,20 USD. V dopoludňajších hodinách však prišiel prudký pokles a v čase písania článku má hodnotu 1.291,83 dolárov.

 

img

 

Väčšie bloky alebo malé?

Rozdelenie Bitcoinu bolo zrejmé dlho predtým, než došlo k hard forku a vytvoreniu Bitcoinu Cash a pred plánovaním Segwit2X. Komunita nie je jednotná v otázke veľkosti bloku tejto kryptomeny. Jedna časť zastáva názor, že malé bloky sú nevyhnutné na udržanie decentralizácie a druhá, že Bitcoin potrebuje väčšie bloky kvôli škálovateľnosti.


Fanúšikovia väčších blokov sa však zdajú byť rozdelení na dva tábory medzi Bitcoinom a Bitcoinom Cash. V Bitcoin tábore upierali svoje nádeje k aktualizácii SegWit2x, ktorá by zvýšila kapacitu blokov na 2MB, avšak bola odložená. Vyzerá to tak, že kolaps SegWit2x posilnil tábor Bitcoinu Cash, do ktorého uplynulé dva dni prúdia enormné objemy peňazí. Len za posledných 24 hodín sa obchodoval Bitcoin Cash v objeme neuveriteľných 11 miliárd dolárov, čo za jeden deň nedosiahol nikdy ani pôvodný Bitcoin.

 

img

 

Z nuly na 25 miliárd dolárov za tri mesiace

Bitcoin Cash vznikol 1. augusta 2017 a jeho trhová kapitalizácia sa zväčšila za tri mesiace na 25 miliárd dolárov. Bitcoin Cash má momentálne väčšiu hodnotu ako sociálna sieť Twitter, ktorá má trhovú hodnotu 15 miliárd. Po počiatočných problémoch však Bitcoin Cash prudko vzrástol a zdá sa, že spája tých, ktorí chcú v Bitcoine väčšie bloky. Bitcoin Cash je suverénne treťou najväčšou kryptomenou (trhová kapitalizácia 24 miliárd USD) a rýchlo sa doťahuje na Ethereum (trhová kapitalizácia 29 miliárd USD). Používatelia Etherea očakávali, že ich kryptomena predstihne aj Bitcoin (tzv. "flippening"), ale teraz sa musia obávať Bitcoinu Cash, že predbehne Ethereum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies