Biatlon: V 1. kole SP vo vytrvalostných pretekoch 1. Domračevová, 8. Kuzminová-2

NETKY.SK • 3 December 2011, 03:47 • 2 min
Biatlon: V 1. kole SP vo vytrvalostných pretekoch 1. Domračevová, 8. Kuzminová-2

Biatlon: V 1. kole SP vo vytrvalostných pretekoch 1. Domračevová, 8. Kuzminová-2

slovakia

left justify in out

img

Bieloruska Darja Domračevová zvíťazili v úvodných pretekoch žien 1. kola Svetového pohára v biatlone. Vo švédskom Östersunde na 15 km vytrvalostnej trati zdolala Švédku Annu Mariu Nilssonovú o 1:08,5 min a tretiu Nemku Magdalenu Neunerovú o 1:41,7 min. Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa zaradila do top desiatky na 8. miesto, so stratou 2:42,1 min na víťazku. Do hodnotenia SP bodovala aj 31. Jana Gereková (+5:50,9), na 55. mieste skončila Martina Chrapánová (+7:56,3), Natália Prekopová preteky zo zdravotných dôvodov nedokončila.
Oproti mužskej vytrvalostnej dvadsiatke sa počasie v Östersunde pohoršilo, počas večerných pretekov pod umelým osvetlením mrholilo a trať sa postupne začala najmä na exponovaných miestach prebárať. Našťastie najväčšia osobnosť slovenského biatlonu Anastasia Kuzminová štartovala ako ôsma v poradí a rovnaké umiestenie si odniesla aj vo výsledkoch. A pritom to na top desiatku nenasvedčovalo, so streľbou 2-1-1-0 musela zabrať, pretože dve trestné minúty inkasované v úvodnej streleckej položke na druhom a treťom terči neveštili cenný výsledok. Kuzminová však zabojovala, záverečnú streľbu stojmo zvládla čisto a perfektne rýchlo, čo ju vynieslo až medzi absolútnu elitu. "Prvý okruh sa mi zdal asi najťažší," hodnotila svoj výkon. "Na mokrom snehu mi už po 500 metroch tuhli svaly, postupne som sa však rozbehla a v závere bojovala o každú sekundu. Sily samozrejme ubúdali, najmä v kopcoch to bolo náročné. Na úvodné preteky som solídne bežala so solídnou streľbou, škoda, tých dvoch nevybielených terčov pri prvej streľbe, až veľmi som sa sústredila na meniaci sa vietor."
Víťazná Bieloruska Domračevová pôsobila na trati nenápadne. Najskôr netrafila jeden terč, v ďalšej streľbe ďalší, no nasledujéce dve série zvládla perfektne a s výbornýým behom nebolo pochýb o jej víťazstve. Prekopala aj svoju históriu, ešte nikdy na 15 km netriumfovala, príliš jej táto disciplína nesvedčala, no na olympiáde vo Vancouvri sa práve v nej tešila z bronzu. Vo svojich 25 rokoch dosiahla štvrté víťazstvo v kariére.
Najrýchlejšie lyže mala Fínka Kaisa Mäkäräinenová, bežiaca v žltom tričku vlaňajšej celkovej víťazky SP, štyri trestné minúty (1-1-1-1) ju však zosunuli na nevďačné štvrté miesto. Prekvapila druhá v poradí Švédka Nilssonová, ktorá sa odvďačila domácim divákom vôbec prvým umiestením v kariére na stupňoch víťazov v SP. Tretia priečka patrila ostrieľanej Nemke Neunerovej, ktorej narobila problémy hlavne streľba stojmo (0-1-0-2).
Na konečné umiestenie Kuzminovej sa čakalo v 94 štartovnom poli až do čísiel 81 a 82. Ich nositeľky zamútili poradím a mohli aj viac. Ruska Jurlovová v záverečnej streľbe stojmo netrafila prvý a piaty terč a musela sa uspokojiť s 10. miestom. Za najväčšie prekvapenie sa dala označiť 6. priečka Nemky Hildebrandovej, s jedinou chybou na strelnici pri 16-tom výstrele, ak by sa jej vyhla, predstihla by aj krajanku Neunerovú na 3. mieste.
Z ďalších slovenských žien nesklamala Jana Gereková, aj keď ju druhá položka v streľbe zložila na chvíľu na kolená. Po čístej úvodnej ležke netrafila v nej tri terče, potom nevybielila vždy tretí terč (strelecká bilancia 0-3-1-1), no za obrovskú bojovnosť si vyslúžila 10 bodov do hodnotenia SP. Na 55. mieste Martina Chrapánová (1-1-1-0) pôsobila zo slovenskej štvorici na strelnici najlepšie a k výraznejšiemu výsledku jej chýbal rýchlejší beh. Natália Prekopová preteky nedokončila, na vine boli žalúdočné problémy. 
Výsledky
ženy
vytrvalostné preteky na 15 km: 1. Darja Domračevová (Biel.) 47:15,6 (2 tr. min), 2. Anna Maria Nilssonová (Švéd.) +1:08,5 (1), 3. Magdalena Neunerová (Nem.) 1:41,7 (3), 4. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 1:57,0 (4), 5. Olena Pidhrušná (Ukr.) 2:05,4 (1), 6. Franziska Hildebrandová (Nem.) 2:19,3 (1), 7. Helena Ekholmová (Švéd.) 2:27,5 (3), 8. Anastasia Kuzminová (SR) 2:42,1 (4), 9. Valj Semerenková (Ukr.) 2:51,6 (3), 10. Jekaterina Jurlovová (Rus.) 2:53,3 (3), ...31. Jana Gereková +5:50,9 (5), 55. Martina Chrapánová 7:56,3 (3), Natália Prekopová nedokončila

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies