Ako zistíte, či váš počítač používajú na tajné ťaženie kryptomien?

NETKY.SK • 3 Október 2017, 21:02 • 2 min
Ako zistíte, či váš počítač používajú na tajné ťaženie kryptomien?

NEW YORK – Najprv to bola stránka The Pirate Bay, potom SafeBrowse rozšírenie pre Google Chrome a pred pár dňami dokonca americký televízny gigant CBS na svojej stránke Showtime. Áno, reč je o tajnom využívaní výpočtového výkonu svojich návštevníkov a užívateľov na ťaženie kryptomien ako alternatívneho zdroju príjmov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

To vyvolalo masívnu vlnu pobúrenia zo strany používateľov, ako aj otázky ohľadne bezpečnosti bežných úžívateľov, ktorí navštevujú rôzne stránky a dlhšie sa na nich zdržiavajú. Môžete však vykonať niekoľko opatrení, aby ste sa pred podobnými nekalými praktikami chránili.

 

Problém s utajením

Treba konštatovať, že argumenty, ktoré predložila stránka The Pirate Bay spolu s ospravedlnením, spočívali v tom, že ťažbu kryptomien považovali za alternatívu k bannerovej reklame. Tá je samozrejme mierne komplikovaná pre stránku, ktorá je považovaná za ilegálnu. Mnohí používatelia dodatočne vyslovili svoj súhlas s myšlienkou využívania ich procesoru, skôr boli nespokojní s tým, že to pred nimi stránka zatajila.

 

img

 

Dá sa stým niečo urobiť?

Ak vám takáto aktivita rôznych webových stránok naháňa hrôzu, alebo s tým len jednoducho nesúhlasíte, existuje niekoľko spôsobov ako skontrolovať, či ste skutočne obeťou takejto činnosti.

 

Skontrolujte využitie procesora

Tento krok je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Na kontrolovanom počítači stačí stlačiť kombináciu kláves ctrl+alt+del a v menu zvoliť správcu úloh. Tu si jednoducho skontrolujete využitie vášho procesora a rýchlo zistíte, čo presne jeho výkon využíva.

Neobvyklý hrot na krivke výkonu procesoru pri návšteve stránky, ktorá by ho nemala zaťažovať, je zjavným príznakom spustenia Javascriptu. Práve ten totiž využíva váš výpočtový výkon.

Ak máte všetky programy a prehliadače zavreté, avšak využitie procesora je stále neúmerne vysoké, tak môžete mať problém so škodlivým malvérom, ktorý je vo vašom počítači a môže ťažiť kryptomeny bez vášho vedomia.

 

img

 

Blokátory reklám môžu pomôcť

Ťažba kryptomien môže nastať už pri obyčajnej návšteve nejakej internetovej stránky. Objavili sa však aj prípady, keď boli infikované reklamy a tie viedli k tajnému využívaniu výkonu návštevníkov.

Dobrou správou však je, že sa tomu dá jednoducho zabrániť. Stačí si nainštalovať blokátor reklám a je to. Navyše niektoré z nich dokážu filtrovať aj známe kódy priamo v stránkach, ako je napríklad Coinhive.

Spoločnosť Coinhive sa k tomuto problému postavili objektívne a odsúdila stránky, ktoré využívajú ich Javascript na ťažbu kryptomien bez vedomia ich používateľov.

 

img

 

Existuje aj ďalší škodlivý softvér


Okrem rôznych pirátskych programov na ťaženie kryptomien existujú aj sofistikovanejšie formy malvéru, ktoré aktívne prenikajú do systému. Tieto sú prenášané prostredníctvom infikovaných obrázkových súborov alebo kliknutím na odkazy vedúce k škodlivému webu.

Ak sa vám to stane, tak nepodliehajte panike. Otvorte si známeho správcu úloh a jednoducho identifikujte proces, ktorý požiera všetok váš výpočtový výkon a jednoducho ho ukončite.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies