Zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku môže negatívne ovplyvniť slovenských zamestnávateľov, zamestnanci to naopak vítajú

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 13:03 • 2 min
Zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku môže negatívne ovplyvniť slovenských zamestnávateľov, zamestnanci to naopak vítajú

BRATISLAVA – Platovú reformu rozbehli samotné spoločnosti už v minulom roku, z veľkého nedostatku zamestnancov na rôznych pozíciách začali zvyšovať mzdy zamestnancom.

slovakia

left justify in out

Výrazný nárast minimálnej mzdy plánuje Smer zvýšiť ešte v priebehu tohto roka. No na druhej strane, takýto skokový nárast miezd by slovenská ekonomika nemusela znášať veľmi dobre počas krízy. Slovensku momentálne chýbajú pracovné sily v dôsledku nedostatočného odmeňovania pracovníkov za pracovný výkon.

 

Preto sa mnohé spoločnosti, obchodné reťazce rozhodli v poslednom období pre nárast platov na rôznych, dlhodobo neobsadených miestach zvýšením platových podmienok na jednotlivých pozíciách, aby motivovali nezamestnaných z úradov práce. V lete minulého roka obchodná sieť Tesco avizovala, že pokladníčkam zvýšila plat o 10 percent, nedostatok pracovníkov ich donútil k tomuto rozhodnutiu.

 

Keďže mal britský reťazec dlhodobé problémy s obsadzovaním rôznych pracovných pozícii, rozhodol sa zabojovať o zamestnancov nárastom miezd. Podobný problém pocítil aj Lidl, ktorý v októbri oznámil navyšovanie platov zamestnancov o jednu pätinu. V decembri nasledovalo navyšovanie miezd v sieti McDonald’s, ktorý v decembri minulého roka zvýšil nástupné platy na 800 eur v hrubom. Predajcovia elektroniky z Nay začiatkom tohto roka začali tiež zvyšovať odmeny a platy zdvihli o 17 percent. 

 

V boji o pracovnú silu, ktorý je veľmi nevýhodný pre spoločnosti v dôsledku zvyšovania a následného dorovnávania miezd konkurenciou, dochádza k situácii, že jeden zvýši a druhý dorovná, len aby zamestnancov získal na svoju stranu, čím sa roztočí kolotoč. Slovensko sa ocitlo na prahu platovej revolúcie. Aj napriek tomu, že miera nezamestnanosti presahuje 8%, spoločnosti nedokážu zamestnať 200 000 nezamestnaných z dôvodu neochoty sťahovať sa, zručnosti nedosahujú požadovanej úrovne.

 

Zvýšením personálnych nákladov, ktoré narastú súbežne s navýšením miezd, budú nútené znižovať náklady inde. Na základe týchto skutočností Národná banka Slovenska odhaduje, že priemerná mzda v tomto roku porastie o približne ďalšie štyri percentá a na budúci rok takmer o päť. Do tohto celého kolobehu vstúpili naši politici. Predseda parlamentu Andrej Danko prišiel s návrhom povinného vyplácania 13. platu.

 

„Chceme, aby sa v Slovenskej republike dôsledne uplatňoval princíp zásluhovosti a výkonu,“ odôvodnil Danko. Ďalší návrh prišiel z dielne vládneho Smeru, ktorý chce zvyšovať minimálnu mzdu, čím výrazne skomplikujú situáciu obchodníkom, ktorý v minulom roku navyšovali odmeny pre zamestnancov. Veľa obchodníkov obe novely odmieta a obáva sa, že ak ich parlament schváli, budú musieť prepúšťať alebo odmeňovanie zamestnancov sa úpne vytratí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies