Zverejňovanie informácií podľa infozákona sa meniť nebude

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 12:26 • 2 min
Zverejňovanie informácií podľa infozákona sa meniť nebude

BRATISLAVA - Zverejňovanie informácií podľa infozákona sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne OĽaNO-NOVA, ktorá mala priniesť viaceré zmeny.

slovakia

left justify in out

Predkladatelia chceli, aby informácie povinne zverejňovali po novom aj občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie, ak hospodária s verejnými prostriedkami v celkovom objeme viac ako 100.000 eur ročne. Navrhovali aj ďalšie rozšírenie okruhu povinných osôb, ktoré by mali zverejňovať informácie.

 

Poslanci navrhovali aj povinné zverejňovanie nielen zmlúv uzatváraných v bežnom obchodnom styku, ale aj všetkých príloh a dodatkov k povinne zverejňovaným zmluvám. Návrh počítal aj s vypustením výnimky pre Národnú diaľničnú spoločnosť.

 

Podľa novely sa mali povinne zverejňovať aj informácie o poskytnutom sponzorstve, dotácii, grante, finančnom príspevku alebo inej obdobnej finančnej alebo nefinančnej podpory zo strany povinných osôb.

 

Ďalšou zmenou malo byť povinné zverejňovanie životopisov a ďalších informácií o kandidátoch na verejnú funkciu, ako aj o úspešných kandidátoch na verejnú funkciu bezprostredne po ich nástupe do takejto funkcie.

 

Po novom sa tiež mali vyhotovovať a zverejňovať ročné výkazy práce prokurátorov a sudcov. Povinne sa mali zverejňovať aj právoplatné uznesenia spolu s odôvodnením o odmietnutí trestného oznámenia v prípade trestných činov korupcie.

 

OĽaNO-NOVA zároveň navrhovalo povinné zverejňovanie informácií poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o svojich zriaďovateľoch a zakladateľoch. Tiež o čakacích listinách a lehotách na poskytnutie inej ako neodkladnej zdravotnej starostlivosti vrátane zrušenia možnosti. "Aby mohol byť pacient uprednostnený mimo poradia na týchto čakacích listinách," vysvetľujú predkladatelia.

 

Samosprávy chcelo hnutie zaviazať povinne zverejňovať schválené rozpočty aj za predchádzajúce roky, schválené záverečné účty, prehľady o stave a vývoji dlhu, zoznam dlžníkov, obecných bytov, plány nakladania s majetkom na najbližší kalendárny rok, správy hlavného kontrolóra alebo výsledky výberových konaní na vedúcich zamestnancov.

 

Novela mala podľa Veroniky Remišovej odtajniť niektoré informácie a pomôcť systémovo riešiť zverejňovanie informácií. "Predpokladom pre zužovanie korupcie je prístup k informáciám. Štát by pred občanmi nemal skrývať, kam dáva peniaze. Je dôležité, aby štátny aparát bol otvorený, transparentný," povedala na dnešnej tlačovej konferencii Remišová.

 

Podľa Gábora Grendela vládna koalícia dnešným odmietnutím opozičnej novely ukázala, že nemá záujem o väčšiu transparentnosť. Remišová avizovala, že návrhy sa OĽaNO-NOVA bude snažiť presadiť s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies