Zuzana Čaputová a členovia vlády sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, všetci sa cítia dobre

NETKY.SK • 27 December 2020, 10:28 • 2 min
Zuzana Čaputová a členovia vlády sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, všetci sa cítia dobre

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová podstúpila očkovanie vakcínou od Pfizer a BioNTech v Univerzitnej nemocnici Ružinov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 27. decembra 12:02

Ako informovala hlava štátu po očkovaní, cíti sa veľmi dobre. Dodala, že o tri týždni podstúpi druhú fázu vakcinácie. Zároveň povedala, že išlo o priamu výzvu ministra Mareka Krajčího, ktorú s radosťou prijala s cieľom presvedčiť širokú verejnosť o bezpečnosti vakcinácie. 

 

Hlava štátu Zuzana Čaputová podstúpila očkovanie proti koronavírusu. „Dôverovala som odbornosti tak, ako veľakrát v minulosti, keď som potrebovala zdravotnícku pomoc ja alebo moji blízki,“ uviedla prezidentka pred očkovaním.

 

 

Pred kamerami sa okrem prezidentky Zuzany Čaputovej, dal zaočkovať aj eurokomisár Maroš Šefčovič, niektorí členovia vlády a predstavitelia Národnej rady SR.

 

Šefčovič verí, že rok 2021 bude rokom ozdravenia a naštartovania ekonomiky. Po očkovaní sa cítil eurokomisár veľmi dobre a ubezpečil všetkých občanov Slovenska, že EK a všetky odborné špičky robili maximum preto, aby proces schvaľovania vakcíny bol absolútne dôsledný. 

 

„Všetci si uvedomujeme tú obrovskú zodpovednosť, ktorá nám bola zverená, keď sme túto vakcínu ako EK po rozhodnutí Európskej liekovej agentúry schvaľovali. Pracovali sme na tom v podstate od začiatku pandémie, keď sme investovali obrovské množstvo prostriedkov do toho, aby sa ten vývoj vakcíny skutočne rozbehol veľmi rýchlo, čo nám umožnilo zadovážiť si aj predkupné právo. Dnes máme skutočne dostatok vakcín pre každého jedného občana SR a Európskej únie (EÚ) a som presvedčený, že dokážeme pomôcť aj krajinám v našom okolí, či už na Balkáne alebo vo východnej Európe,“ skonštatoval po očkovaní Šefčovič.

 

Spomenul aj to, že vďaka EÚ mali členské krajiny lepšiu vyjednávaciu pozíciu s farmaceutickými spoločnosťami.
 

 

 

Zaočkovať sa prišla aj ministerka kultúry Natália Milanová či minister práce Milan Krajniak. Vakcináciu podstúpil už aj jeden z najstarších členov vlády minister životného prostredia Ján Budaj, podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, minister dopravy Andrej Doležal, minister Branislav Gröhling či šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková.

 

Juraj Šeliga (Za ľudí) sa po vakcinácii tiež cítil dobre a vyzval všetkých ľudí, aby sa nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. To, že sa dali ako prví zaočkovať politici, je podľa Šeligu snaha ísť príkladom, a nie je to gesto nadradenosti.

 

„Ja som včera zachytil vyjadrenie predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, ktorý sa silou mocou snaží, keďže sa mu nie veľmi dobre politicky darí, vytĺkať politicky kapitál zo všetkého. Takto ohrozuje aj ľudí. Každý, kto chce, si nájde relevantné informácie o vakcíne a vie sa dočítať, akým spôsobom bola vyvíjaná a na základe čoho funguje. Môže si to overiť a slobodne sa rozhodnúť. Mňa mrzí, ak nejakí politici, tým myslím aj Petra Pellegriniho (Hlas-SD), len kvôli prieskumom verejnej mienky a vytĺkaniu politického kapitálu, zahadzujú štátnickosť a zdravý rozum do koša,“ uzavrel Šeliga.

 

Po zaočkovaní prezidentky a členov vlády sa do kresla posadil aj doktor Peter Sabaka, ktorý sa od začiatku pandémie stará o pacientov s koronavírusom vo veľmi vážnom stave. 

 

Vakcínu proti ochoreniu Covid-19 už dostal aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. 

 

Správu budeme aktualizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies