ŽSR: Jedna smrteľná nehoda na trati za posledný mesiac

NETKY.SK • 10 Máj 2024, 18:50 • 2 min
ŽSR: Jedna smrteľná nehoda na trati za posledný mesiac

BRATISLAVA - Železnice SR (ŽSR) vyzvali verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Za obdobie 2. apríl až 6. máj evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát, informuje TASR.

slovakia

left justify in out

"Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne," uviedli ŽSR.
 
Súčasne apelujú na vodičov, chodcov i cyklistov, aby boli pri prechádzaní cez železničné priecestie mimoriadne opatrní. Sú povinní rešpektovať dopravné značenie a zastaviť pri priecestí tak, aby mali dobrý rozhľad. Nesmú však zasahovať do koľaje.
 
ŽSR vodičom radí, aby v prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí okamžite kontaktovali záchranárov na linke 112 a nahlásili identifikačné číslo priecestia umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného značenia.
 
"Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov, a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť," varovali ŽSR.
 
Železnice poukázali aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, teda úmyselného poškodzovania majetku. Prosia preto ľudí, aby boli všímaví k dianiu na železnici a na prípadný podozrivý pohyb či konania osôb upozornili políciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TASR, ŽSR, Ilustračné foto: vlaky.net
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies