Zrážky vypukli na okraji Atén kvôli demolácii rómskeho tábora

NETKY.SK • 30 September 2014, 14:28 • 2 min
Zrážky vypukli na okraji Atén kvôli demolácii rómskeho tábora

ATÉNY - Zrážky dnes vypukli v gréckej metropole Atény medzi políciou a príslušníkmi rómskej komunity. Príčinou je plánovaná demolácia ich tábora, ktorú chceli uskutočniť úrady už napoludnie.

slovakia

left justify in out

Stovky Rómov podpaľovali pneumatiky a blokovali premávku na severnom aténskom predmestí Chalandri, aby zabránili odstráneniu tábora.
     

Rómovia, ktorí žijú v oblasti 40 rokov, sú proti plánom premiestniť ich tábor do oblasti vrchu Patera, neďaleko mesta Megara, čo je približne 40 kilometrov od Atén.
     

Tvrdia, že nová lokalita je v nadmorskej výške 750 metrov, kde sa teploty pohybujú okolo bodu mrazu a kde nie sú ani základné výdobytky ako voda, elektrina či školy.
     

Starosta predmestia Chalandri, Simos Russos, kritizoval rozhodnutie o demolácii na súkromnej rozhlasovej stanici Vima FM. Vyhlásil, že nová lokalita "je úplne nevhodná pre mnoho detí a starších ľudí".
     

Starosta dodal, že je "absolútne nevyhnutné odložiť demoláciu a premiestnenie tábora, kým sa nenájde schodné riešenie, ktoré bude v súlade s gréckymi aj medzinárodnými zákonmi".
     

Hovorkyňa gréckej koaličnej vlády Sofia Vultepsiová povedala v interview pre televíziu Mega TV, že nová lokalita je "humánna" a nový tábor je "veľmi dobrý".
     

Hovorkyňa ďalej vyhlásila, že Rómovia zaberajú súkromný pozemok a v súčasnosti robia "veľa hluku".
     

Grécky súd podľa očakávania ešte dnes rozhodne o odvolaní, podanom proti premiestneniu Rómov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies