Zraneného nemeckého jaskyniara sa konečne podarilo vyniesť na povrch

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 14:04 • 2 min
Zraneného nemeckého jaskyniara sa konečne podarilo vyniesť na povrch

BERECHTESGADEN - Ťažko zraneného nemeckého jaskyniara Johanna Westhausera sa dnes podarilo vyniesť z jaskyne Riesending v Berchtesgadenských Alpách, kde po nehode uviazol v hĺbke 1000 metrov.

slovakia

left justify in out

Bezpríkladná záchranná akcia trvala šesť dní. Pri východe z horskej jaskyne v nadmorskej výške 1800 metrov už boli pripravení lekári, aby sa o 52-ročného muža postarali. Na mieste zriadili stanicu urgentnej medicíny.

 

Záchranári zo začiatku prekonávali poslednú etapu výstupu so zraneným veľmi rýchlo. V noci nadnes sa však transport znovu predĺžil. 

 

Zhruba 100 kilogramov ťažké nosidlá so zraneným museli dnes vo zvislej polohe prekonať výstup na vzdialenosť 180 metrov - zavesené na voľne sa pohybujúcich lanách. Záchranári dostali Westhausera k východu z jaskyne o 11.44 h.

 

Skúseného speleológa, ktorý roky skúmal najhlbšie jaskyne Nemecka, zasiahli padajúce skaly v jaskyni na turíčnu nedeľu. Utrpel poranenie mozgu a lebky, jeho dvom spoločníkom sa podarilo uniknúť bez zranení. Od nehody až po Westhauserovu záchranu prešlo vyše 274 hodín.

 

Nosidlá so zraneným presúval medzinárodný tím. Desiatky ďalších pomocníkov zabezpečovali cestu k východu z jaskyne dodatočnými horolezeckými hákmi a lanami.

 

Spočiatku nebolo jasné, do ktorej nemocnice Westhausera prevezú. Najbližšie by bol Salzburg, ale mohlo by ísť aj o nemocnice na juhu Nemecka. Hovorca horskej služby Roland Ampenberger ešte v stredu povedal, že o tom musia rozhodnúť lekári.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies