Žralok napadol ženu na pláži v New Yorku. Kde na svete útočí tento dravec najčastejšie?

NETKY.SK • 11 August 2023, 09:01 • 2 min
Žralok napadol ženu na pláži v New Yorku. Kde na svete útočí tento dravec najčastejšie?

Celá pláž Rockaway Beach v New Yorku bola v utorok celkom uzavretá pre plavcov aj surferov po tom, čo tu v pondelok večer napadol žralok 65-ročnú ženu. Žena stála pokojne vo vode, keď pocítila ostrú bolesť v ľavej dolnej časti nohy a následne spadla do vody. Bola prevezená do nemocnice a podľa posledných správa je v stabilizovanom, no vážnom stave.

slovakia

left justify in out

Newyorčanov tak opäť vystrašil morský dravec po tom, čo 4. júla nahlásili traja plavci a surfer, že na nich na Long Islande zaútočil a pohrýzol ich žralok. Takáto udalosť je na newyorskom pobreží naozaj zriedkavá, posledný mediálne zaznamenaný útok od tohtoročných atakov sa datuje z roku 1950. (Od roku 1837 je tu podľa Floridského prírodovedného múzea evidovaných 20 útokov žralokom).

Zodpovední upozorňujú na to, že ak chcú plavci znížiť riziko stretu so žralokov, mali by sa vyhýbať miestam, kde iní ľudia lovia ryby, či oblastiam, kde sa vtáky potápajú za svojou potravou. Žraloka často priláka typický šplechot vody, ktorý im pripomína boj ryby o život. Ďalšou zásadou je plávať radšej v skupine ako osamote a, samozrejme, vždy dodržiavať bezpečnostné značenia a odporučenia plavčíkov.

Práve zvýšený počet rýb na návnadu, súvisiaci so zlepšenou kvalitou tunajšej vody by mohol vysvetľovať aj väčší pohyb rôznych živočíchov v týchto vodách, vrátane žralokov.

A hoci každý takýto útok vyzerá na stránkach médií desivo a je určite veľkou traumou a nešťastím pre dotknutých, z hľadiska štatistiky stále nejde o nejaké hrozivé čísla. Podľa Floridského prírodovedného múzea bolo za minulý rok zaznamenaných celosvetovo 89 napadnutí človeka žralokom.

Najviac útokov tohto dravca na človeka štatisticky zaznamenávajú celkovo v USA (1 215) , Južnej Afrike (202) a Austrálii (315), no fatálny útok s tragickým koncom sa naposledy nestal ani v jeden z týchto krajín, ale v Egypte, kde žralok pred pár mesiacmi usmrtil Rusa Vladimira Popova.

Ďalšími krajinami s najväčším počtom žraločích útokov sú: Brazília (88), Nový Zéland (42), Mikronézske ostrovy (41), Mexiko (32), Papua-Nová Guinea (32), Bahamy (24), Fidži (20), Egypt (14), Hong Kong (13), Ekvádor (11), Nová Kaledónia (10).

Čo sa týka smrteľných útokov, od roku 2012 v USA zaznamenali 8 takýchto tragických udalostí. Najviac útokov sa deje bezkonkurenčne na Floride s neslávne známymi Daytona a New Smirna Beach, potom nasleduje Havaj, (ostrov Maui), Južná a Severná Karolína, Kalifornia. V  Austrálii (Nový Južný Wales a Západná Austrália) za posledné desaťročie žralok zabil 20 ľudí, v Južnej Afrike (Gansbaai Coast) 6, v Brazílii troch.

No napriek našej fascinácii týmto hrozivým tvorom, ovplyvnenej strašnými obrázkami z hororu Čeľuste, nenechajte sa odradiť tak, že už v živote nevkročíte do mora a necháte sa pripraviť o letné radovánky. Štatisticky stále platí, že pravdepodobnosť napadnutia žralokom je nesmierne nízka: jedna ku štyrom miliónom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies