REPORTÁŽ: Smer-SD chce vyvodiť zodpovednosť za situáciu v DSS Pezinok

NETKY.SK • 17 Apríl 2020, 15:11 • 2 min
REPORTÁŽ: Smer-SD chce vyvodiť zodpovednosť za situáciu v DSS Pezinok

BRATISLAVA Strana Smer-SD chce v súvislosti so situáciou v Domove sociálnych služieb v Pezinku zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady pre sociálne veci. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Robert Fico a člen výboru Erik Tomáš

slovakia

left justify in out

 

 

Žiadosť podajú v pondelok

"Môžem potvrdiť, že sme sa rozhodli zvolať mimoriadny Výbor NR SR pre sociálne veci vzhľadom k situácii v DSS v Pezinku ale aj pribúdajúcim informáciám, ktoré sa týkajú iných domovov sociálnych služieb na Slovensku," uviedol Tomáš a dodal, že žiadosť o zvolanie mimoriadneho rokovania podá strana v pondelok. Cieľom bude vyvodenie zodpovednosti za stav v DSS v Pezinku, ale aj prijatie systémových opatrení v ostatných domovoch sociálnych služieb na Slovensku.

 

Situácia v DSS nebola riešená včas
Ako povedal Erik Tomáš, na základe otvoreného listu zamestnanci DSS Pezinok už od 21. marca upozorňovali vedenie zariadenia, že u klientov sa objavujú príznaky koronavírusu. "Dňa 5. apríla zomrel klient a ako sa ukázalo neskôr, príčinou smrti bol koronavírus. Napriek tomu sa testovanie vykonáva až počas Veľkej noci a prvá pozitívna klientka je testovaná až 12. apríla," uviedol Tomáš a dodal, že Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb už od 23. marca predkladala vláde súhrn opatrení, tá ich však schválila až po tom, keď nastala krízová situácia v pezinskom DSS, kde zomrel k dnešnému dňu piaty klient.

 

img

Erik Tomáš pri skladaní slubu

 

Kto je zodpovedný za zlyhanie?
"Uvedomujeme si, že napriek mnohým kontrolám sa môže vírus do zariadenia dostať, čo nás však zaráža je, že aj napriek tomu, že už tri týždne sa vedelo o tomto probléme, nedostatočne sa konalo minimálne na úrovni župy, ale možno aj na úrovni štátu. Na to sa chceme na výbore opýtať," doplnil Tomáš a dodal, že ak je niekto zodpovedný za stav v DSS v Pezinku, je potrebné povedať kto, a vyvodiť morálnu, prípadne aj trestnoprávnu či politickú zodpovednosť. "Druhým naším cieľom je zhodnúť sa na systémových opatreniach pre domovy sociálnych služieb a odporučiť vláde tieto opatrenia," uzavrel.

 

img
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies