Zomrela uznávaná návrhárka Andrée Putmanová

NETKY.SK • 21 Január 2013, 08:18 • 2 min
Zomrela uznávaná návrhárka Andrée Putmanová

Zomrela uznávaná návrhárka Andrée Putmanová - Kultúra Medzinárodne uznávaná francúzska interiérová a produktová návrhárka Andrée Putmanová, ktorá okrem iného navrhla pre spoločnosť Air France interiér nadzvukového lietadla Concorde, zomrela v sobotu vo sv

slovakia

left justify in out

imgMedzinárodne uznávaná francúzska interiérová a produktová návrhárka Andrée Putmanová, ktorá okrem iného navrhla pre spoločnosť Air France interiér nadzvukového lietadla Concorde, zomrela v sobotu vo svojom dome v Paríži vo veku 87 rokov. Oznámil to v nedeľu jej syn.
      Vždy elegantne oblečená Putmanová navrhovala počas svojej kariéry, ktorá trvala takmer sedem desaťročí, predmety do domácnosti, filmové kulisy, interiéry predajní či kancelárie pre známych politikov, no pomohla aj vypracovať koncept tzv. butikových hotelov a jej meno nesie mrakodrap v Hongkongu. Pozornosť vzbudila v roku 1984 minimalistickým interiérom hotela Morgans v New Yorku, považovaného za prvý butikový hotel.
      Parížska rodáčka, z ktorej chcela mať jej matka klaviristku, začala koncom 50. rokov pracovať ako návrhárka pre reťazec obchodných domov Prisunic. Uprednostňovala tlmené farby a pre vnútorné vybavenie využívala najmä účinky svetla a priestoru. V roku 1978 založila vlastnú dizajnérsku firmu Ecart, ktorú v roku 1997 premenovala na Andrée Putman Studio.
      Putmanovej štýl je považovaný za nadčasový.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies