Zomrel zambijský prezident Michael Sata

NETKY.SK • 29 Október 2014, 09:15 • 2 min
Zomrel zambijský prezident Michael Sata

LUSAKA - Vo veku 77 rokov zomrel v utorok večer Londýne zambijský prezident Michael Sata, ktorý sa v britskej metropole liečil na nezverejnenú chorobu. Agentúru Reuters o tom dnes informoval vládny zdroj z africkej Zambie - krajiny, ktorá je druhým najväčším producentom medi na kontinente.

slovakia

left justify in out

Sata zomrel v londýnskej Nemocnici kráľa Eduarda VII. "Je to pravda. Stratili sme prezidenta. Úradujúci prezident čoskoro vydá vyhlásenie," spresnil zdroj.
      

Zosnulú hlavu štátu zrejme dočasne nahradí minister obrany Edgar Lungu, ktorý Satu nedávno zastupoval ako úradujúci prezident, alebo ho nahradí viceprezident Guy Scott. Ten by sa stal prvou belošskou hlavou Zambie od roku 1994, keď bol prezidentom Juhoafrickej republiky (JAR) Frederik Willem de Klerk. Ústava stanovuje, že voľby nového prezidenta sa musia uskutočniť do 90 dní.
      

Sata odišiel 19. októbra zo Zambie do zahraničia na liečbu v sprievode svojej manželky a rodinných príslušníkov, ako sa vtedy uvádzalo v stručnom vyhlásení vlády. Ďalšie podrobnosti neboli zverejnené. Neobjavili sa ani oficiálne aktuálne informácie o jeho zdravotnom stave a Lungu, generálny tajomník Satovej strany Vlastenecký front, musel viesť minulotýždňové oslavy na počesť 50. výročia nezávislosti tejto vnútrozemskej africkej krajiny od Británie.
      

Obavy o Satovo zdravie začali narastať od júna, keď sa bez vysvetlenia prestal ukazovať na verejnosti, a potom prišli správy o tom, že sa lieči v Izraeli. Vynechal aj plánovaný prejav na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku v septembri, pričom sa šírili správy, že vo svojom newyorskom hoteli ochorel. Niekoľko dní predtým sa zúčastnil na úvodnom zasadnutí parlamentu v Lusake a zažartoval: "Nie som mŕtvy."
      

Sata sa na verejnosti neobjavil od svojho návratu z New Yorku do Zambie koncom septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies