Zomrel svetoznámy dirigent Claudio Abbado

NETKY.SK • 20 Január 2014, 17:23 • 2 min
Zomrel svetoznámy dirigent Claudio Abbado

BRATISLAVA - Jedna z najvýznamnejších hudobných osobností súčasnosti, svetoznámy dirigent Claudio Abbado, zomrel dnes vo veku 80 rokov, informovali o tom zahraničné médiá.

slovakia

left justify in out

"Ako mladý dirigent hosťoval v roku 1965 a 1966 v Slovenskej filharmónii. V bratislavskej Redute neskôr dirigoval Mládežnícky orchester Gustava Mahlera v roku 1987 a 2004," uviedla v súvislosti s úmrtím Abbada tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova. Tolstova ďalej v tlačovej správe k úmrtiu dirigenta pripomenula, že vznik Mládežníckeho orchestra Gustava Mahlera inicioval Abbado v rokoch 1986 - 1987 vo Viedni. V orchestri chcel spojiť talentovaných hudobníkov z troch krajín rozdelených železnou oponou - Rakúska, Československa a Maďarska a tým im umožniť vzácnu orchestrálnu skúsenosť pod vedením významných dirigentov.

"Maestro Abbado často spolupracoval aj so Slovenským filharmonickým zborom, s ktorým v zahraničí naštudoval a nahral viacero veľkých titulov hudobnej literatúry. Zlatou érou ich spoločnej spolupráce boli najmä 90. roky 20. storočia. Počas nich sa naša zborová jednotka predstavila po jeho boku vo Viedni, Berlíne, Salzburgu, Bolzane, Tokiu, Lübecku, Turíne, Luzerne," konštatovala ďalej tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie. Doplnila, že medzi nezabudnuteľné spolupráce filharmonikov a Claudia Abbada patria inscenácie Verdiho Otella na festivale v Salzburgu či opery Boris Godunov, ktorú nahrali pre Deutsche Grammophon.

Claudio Abbado (26. jún 1933, Miláno - 20. január 2014, Bologna) študoval kompozíciu a klavír v Miláne a vo Viedni u Hansa Swarovského. Svoju medzinárodnú kariéru odštartoval tento taliansky dirigent v roku 1963 a už v roku 1971 sa stal hlavným dirigentom Viedenských filharmonikov a Viedenskej štátnej opery. V rokoch 1968 až 1986 bol umeleckým riaditeľom milánskej La Scaly. V roku 1978 sa stal šéfdirigentom London Philharmonic Orchestra. Po legendárnom Herbertovi von Karajanovi zastával post šéfdirigenta Berlínskych filharmonikov v rokoch 1989 až 2002. Po odchode z Berlína pôsobil pravidelne vo švajčiarskom Luzerne, kde v roku 2003 znovu založil Luzern Festival Orchestra. Bol zakladateľom viacerých symfonických telies: European Community Youth Orchestra (1978), Gustav Mahler Jugendorchester (1986) či Orchestra Mozart Bologna (2004). V roku 2013 ho taliansky prezident Giorgio Napolitano menoval doživotným senátorom, dodala Martina Tolstova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies