V Dánsku našli vzácny šperk z vikinského obdobia

NETKY.SK • 6 December 2021, 09:55 • 2 min
V Dánsku našli vzácny šperk z vikinského obdobia

KODAŇ - Predmet objavili pomocou detektora kovov na poli v západnom Jutsku. Národné múzeum v Kodani uviedlo, že je to prvý nález svojho druhu v Škandinávii.

slovakia

left justify in out

Vzácnu zlatú náušnicu z 11. storočia, pochádzajúcu pravdepodobne z Blízkeho východu, objavili v západnej časti Dánska. Informovalo o tom Dánske národné múzeum. Náušnicu tvorí zlatá platnička v tvare polmesiaca v ráme zo zlatých nití. Sú na nej zobrazené dva štylizované vtáky a rastlina symbolizujúca strom života.

 

Prečítajte si tiež: Muž roky ukrýval veľký kameň. Myslel si, že je to kus zlata. Má však niečo oveľa cennejšie!

 

Zlatá náušnica, ktorú budú od pondelka prezentovať v muzeálnych zbierkach, pravdepodobne pochádza z Byzantskej ríše alebo z Egypta. Predpokladajú, že mohlo ísť o dar byzantského panovníka vikinskému náčelníkovi. "Je to pre nás absolútne jedinečný nález," uviedol expert kodanského múzea Peter Pentz. "Vieme len o 10 až 12 exemplároch po celom svete, ale v Škandinávii sme doposiaľ nič takéto nenašli," dodal.

 

img

 

Vikingovia si prinášali zo svojich vojenských či obchodných výprav tisícky strieborných mincí, ale šperky len zriedkakedy, konštatoval Pentz. Miesto nálezu pritom označil za prekvapivé, keďže sa v jeho blízkosti nenachádza nijaká známa lokalita z vikinského obdobia. Zlato pochádzajúce z Byzantskej ríše v minulosti našli napríklad vo vikinských hroboch, píše DPA.

 

Možno vás zaujme: Slovenskú jednokorunovú bankovku vydražili za desaťtisíce eur

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies