Zomrel pionier medzi ofenzívnymi obrancami Nilton Santos

NETKY.SK • 28 November 2013, 08:58 • 2 min
Zomrel pionier medzi ofenzívnymi obrancami Nilton Santos

RIO DE JANEIRO - Dvojnásobný futbalový majster sveta Nilton Santos zomrel v stredu vo veku 88 rokov v nemocnici v Riu de Janeiro. Jeden z najlepších ľavých obrancov futbalovej histórie podľahol pľúcnej infekcii. Potvrdila to Brazílska futbalová konfederácia.

slovakia

left justify in out

Santos sa stal majstrom sveta v rokoch 1958 a 1962. Ako jeden z prvých obrancov v histórii sa snažil aj o časté ofenzívne výpady. Na svetovom šampionáte 1958 sa rodák z Ria de Janeiro strelecky presadil pri výhre 3:0 nad Rakúskom, keď s loptou predribloval takmer celé ihrisko. Celú svoju futbalovú kariéru strávil v Botafogu. Pre jeho znalosti futbalovej i športovej histórie ho prezývali Encyklopédia. Veľmi dobrý technik hral aj na svetovom šampionáte 1954, bol tiež vo výbere pre MS 1950, kde však neodohral ani minútu. Santosa zaradili do tímu hviezd 20. storočia a Pelé ho nominoval v roku 2004 na slávnosti Medzinárodnej futbalovej federácie medzi 125 najväčších žijúcich futbalistov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies