Zomrel maliar Lucian Freud

NETKY.SK • 22 Júl 2011, 07:39 • 2 min
Zomrel maliar Lucian Freud

Zomrel maliar Lucian Freud - Kultúra Maliar Lucian Freud, ktorý päť desaťročí patril k najvýznačnejším predstaviteľom povojnového umenia v Británii, zomrel vo svojom londýnskom dome vo veku 88 rokov. Informovala o tom vo štvrtok večer jeho umelecká agentk

slovakia

left justify in out

img

Maliar Lucian Freud, ktorý päť desaťročí patril k najvýznačnejším predstaviteľom povojnového umenia v Británii, zomrel vo svojom londýnskom dome vo veku 88 rokov. Informovala o tom vo štvrtok večer jeho umelecká agentka.
      Freud umrel pokojne v spánku už v stredu v noci. Podľa jeho newoyrského obchodníka s umením bol už dlhšie chorý.
      Rodák z Berlína bol vnukom psychoanalytika Sigmunda Freuda. V roku 1933 v čase prevzatia moci nacistami utiekol s rodinou do Veľkej Británie, ktorej občanom bol od roku 1939.
      Kritici označovali Luciana Freuda za jedného z najvýznamnejších umelcov súčasnosti, ako aj maliara "najviac posadnutého" ľudským telom - vzhľadom na jeho charakteristické akty. Jeho štúdie nahého tela sú vnímané ako nemilosrdné, ak nie priam škaredé, pretože postavy zobrazoval realisticky so všetkými ich nedokonalosťami.
      Freudove diela vynášali na aukciách milióny. Len v júni predali jeho obraz Woman Smiling (Smejúca sa žena, 1958-59) za 4,7 milióna libier (5,3 mil. eur). Vlani vydražili jeho autoportrét s monoklom, ktorý utŕžil pri bitke s taxikárom, za viac ako 2,8 milióna libier (3,2 mil. eur).
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies