Z východného Aleppa ušlo už 27.000 civilistov, takmer 500 povstalcov sa vzdalo

NETKY.SK • 29 November 2016, 16:55 • 2 min
Z východného Aleppa ušlo už 27.000 civilistov, takmer 500 povstalcov sa vzdalo

BEJRÚT - Približne 27.000 sýrskych civilistov ušlo zo svojich domovov po tom, čo vládne sily dobyli najmenej tretinu východného Aleppa, ovládaného povstalcami. Informovala o tom dnes organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje konflikt v Sýrii. Vo východnom Aleppe sa vzdalo armáde 484 povstaleckých bojovníkov, napísala dnes tiež tlačová agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Okolo 15.000 zo spomínaných civilistov sa premiestnilo do stredných a južných oblastí obkľúčenej enklávy, keď vládne sily obsadili jej severné štvrte, uviedlo SOHR. Ďalších 7000 civilistov našlo útočisko v mestskej časti s názvom Šajch Maksúd kontrolovanej Kurdmi a 5000 ľudí prešlo do častí Aleppa ovládaných režimom prezidenta Bašára Asada, dodalo SOHR.

 

Podľa člena parlamentu blízkeho sýrskej vláde sa vo východnom Aleppe vzdalo 484 povstaleckých bojovníkov. Bojovníci, ktorí "nepatria do Frontu an-Nusra alebo do Ahráru aš-Šám či do inej džihádistickej skupiny, odovzdali svoje zbrane aj seba sýrskej armáde", povedal agentúre DPA člen sýrskeho parlamentu pochádzajúci z Aleppa Fáris Šihábí. Spomenul krídlo teroristickej siete al-Káida a ďalšiu extrémistickú odnož.

 

Bojovníci využili prezidentskú amnestiu, vysvetlil Šihábí. Prezidentský úrad v Damasku oficiálne neoznámil žiadnu amnestiu a ani ďalšie informácie o povstaleckých bojovníkoch.

 

Sýrsky režim, ktorý mal dosiaľ pod kontrolou iba západnú časť mesta Aleppo, spustil nedávno novú ofenzívu na dobytie východného Aleppa od povstalcov - s cieľom získať pod svoj vplyv celé mesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies