Zneužitie informácie o tabakovom výrobku na reklamu má dostať stopku

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:47 • 2 min
Zneužitie informácie o tabakovom výrobku na reklamu má dostať stopku

BRATISLAVA - Zneužitie informácie o konkrétnom tabakovom výrobku na reklamné účely by viac nemalo byť možné. Počíta s tým návrh novely zákona o reklame, ktorý na septembrovú schôdzu NR SR predložil poslanec KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

slovakia

left justify in out

Zmenu chce dosiahnuť vypustením časti paragrafu zo súčasného zákona, ktorá hovorí, že za reklamu tabakových výrobkov sa nepovažuje "informácia o konkrétnom tabakovom výrobku určená pre spotrebiteľa, umiestnená v predajni tabakových výrobkov, ktorá musí obsahovať upozornenie o škodlivosti fajčenia a musí byť umiestnená tak, aby oslovovala najmä návštevníkov predajne". V praxi sa však podľa Uhliarika stáva, že práve túto informáciu zneužívajú výrobcovia a predajcovia tabakových výrobkov na propagáciu rôznych spotrebiteľských súťaží a ankiet, ktoré upútavajú pozornosť na tabakové výrobky.

 

Poslanec pre TASR vysvetlil, že ide napríklad o reklamu: "Kúpte si škatuľku značky XY a môžte vyhrať cestu okolo sveta." To sa dnes za reklamu na tabakový výrobok nepovažuje. Ak prejde Uhliarikova novela, takýto oznam už reklamou bude a podľa poslanca musí byť z predajne odstránený.

 

"Reklama tabakových výrobkov má za následok zvýšenie spotreby. Povzbudzuje deti a mladých dospelých, aby začali fajčiť. Takisto nabáda fajčiarov, aby zvýšili svoju spotrebu, a znižuje motiváciu fajčiarov, aby prestali fajčiť," tvrdí Uhliarik s tým, že spôsobuje aj recidívu bývalých fajčiarov a podkopáva zdravotné upozornenia na tabakových výrobkoch. "Reklama tabakových výrobkov vytvára zdanie, že spotreba tabakových výrobkov je spoločensky prijateľná," uvádza poslanec v dôvodovej správe.

 

Uhliarik vysvetľuje, že Slovensko sa v boji s fajčením opiera o zelenú knihu s názvom "Smerom k Európe bez tabakového dymu: možnosti politiky na úrovni EÚ." Zároveň pripomína, že v uznesení Európskeho parlamentu z roku 2007 europoslanci vyzvali členské štáty, aby sa snažili obmedziť fajčenie mladých ľudí do roku 2025 o polovicu. "To zodpovedá zníženiu fajčiarov v EÚ približne o 2,4 milióna. Tabak je najčastejšou príčinou smrti, ktorej je možné sa vyhnúť. Používanie tabaku vedie v EÚ ročne približne k 700.000 úmrtiam, ktorým by sa dalo predísť," zdôraznil Uhliarik.

 

Podľa prieskumu Eurobarometra (2009) prevažná väčšina fajčiarov začína fajčiť vo veľmi mladom veku, až 70 percent pred dovŕšením 18. roka života a 94 percent vo veku mladšom ako 25 rokov. "Štatistiky Úradu verejného zdravotníctva SR udávajú, že na Slovensku aktívne fajčí každý piaty dospelý človek. Ich počet od roku 2002 každoročne klesá približne o dve percentá. Avšak pri najviac ohrozenej skupine, ktorou je mládež, je trend opačný. V roku 2014 došlo k nárastu fajčiarov medzi deťmi na druhom stupni základných škôl," konštatuje opozičný poslanec s dôvetkom, že v prípade stredoškolákov je trend stabilizovaný, skúsenosti s cigaretami však má 45 až 50 percent študentov.

 

A práve skupina mladistvých, ktorá disponuje určitými finančnými zdrojmi, je podľa Uhliarika ohrozená pútavými informáciami týkajúcimi sa tabakových výrobkov a je náchylná na podľahnutie reklame zapojením sa do rôznych spotrebiteľských súťaží a ankiet.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies