Zmiznutých alebo zavraždených domorodých žien v Kanade je viac, než sa odhadovalo

NETKY.SK • 17 Február 2016, 13:20 • 2 min
Zmiznutých alebo zavraždených domorodých žien v Kanade je viac, než sa odhadovalo

OTTAWA - Nezvestných alebo zavraždených domorodých žien v Kanade môže byť od roku 1980 viac ako 4000. Oznámila to dnes kanadská vláda s tým, že tento údaj je omnoho vyšší než pôvodne odhadovaných 1200.

slovakia

left justify in out

Ministerka pre postavenie žien Patty Hajduová v tejto súvislosti povedala, že presné čísla nie sú k dispozícii v dôsledku nedostatku overiteľných údajov, cituje ju britská stanica BBC. Šéfka tohto rezortu však dodala, že výskum inštitútu Kanadskej asociácie domorodých žien (NWAC) ho stanovil na viac než 4000. Kanada otvorí podľa BBC v tejto veci čoskoro celoštátne vyšetrovanie.


Hajduová spoločne s ministerkou pre záležitosti domorodých obyvateľov Carolyn Bennettovou a ministerkou spravodlivosti Jody Wilsonovou-Raybouldovou uskutočnili po celej Kanade stretnutia s rodinnými príslušníkmi poškodených žien. "Počas týchto rozhovorov sa ministerky od participantov dozvedeli, že podľa ich domnienok je počet zmiznutých alebo zavraždených domorodých žien a dievčat vyšší než 1200," dodala Bennettová, ktorú cituje BBC.


Vyšetrenie prípadov zmiznutých alebo zavraždených príslušníčok pôvodného obyvateľstva krajiny bolo jedným z hlavných predvolebných sľubov kampane novej liberálnej vlády premiéra Justina Trudeaua. Často citované číslo 1200 pochádza zo správy Kanadskej kráľovskej jazdnej polície z roku 2014, ktorá sa zaoberá prípadmi z rokov 1980-2012.


Kanadské úrady odsúdili v roku 2015 53-ročného Raymonda Cormiera za vraždu 15-ročnej domorodej tínedžerky Tiny Fontainovej. Prípad vyvolal celoštátny škandál.


Z vyšetrovania BBC vlani v apríli vyplynulo, že v Kanade ročne zmiznú desiatky domorodých žien a dievčat, pričom mnohé sa neskôr nájdu mŕtve v rieke.
Novozvolený premiér Trudeau sa zaviazal, že vyšetrovanie prípadov nezvestných a usmrtených domorodých žien bude hlavnou prioritou novej vlády. Trudeau ďalej prisľúbil zvýšiť financovanie programov zameraných pre domorodých ľudí, ako aj prehodnotenie zákonov vzťahujúcich sa na pôvodných obyvateľov Kanady, dodala BBC.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies