Zmeny v zákone sprísnia pravidlá pre interrupcie v Portugalsku

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 16:24 • 2 min
Zmeny v zákone sprísnia pravidlá pre interrupcie v Portugalsku

LISABON - Portugalský parlament v stredu odsúhlasil zmeny v zákone o interrupciách, ktoré po novom nebudú bezplatné a ich vykonanie bude možné len po predošlom využití poradenstva.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že poslanci o návrhu hlasovali na poslednej schôdzi pred letnými prázdninami, pričom polícia vyviedla z balkóna pre verejnosť nespokojencov pokrikujúcich slovo "hanba".


Zákon legalizujúci interrupcie do 10. týždňa tehotenstva v prevažne katolíckom Portugalsku platí od roku 2007. Ľavicovo orientované strany vystupovali proti sprísňovaniu pravidiel, keďže podľa nich budú mať odradzujúci účinok. 


Ženy v Portugalsku v súčasnosti môžu podstupovať interrupciu zdarma v štátnych nemocniciach, ako aj v súkromných klinikách s príslušným oprávnením. V budúcnosti by mali za tento zákrok hradiť poplatok do výšky 50 eur. Zákon schválený parlamentom teraz musí podpísať prezident, následne ho zverejnenia vo vládnom vestníku, čím nadobudne účinnosť. 


Zákon z roku 2007 bol prijatý v nádeji, že obmedzí tajné interrupcie, ktorých sa v Portugalsku dovtedy uskutočnilo každý rok približne 23.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies