Zmeny v odvodoch z hazardných hier by mali do rozpočtu priniesť 14,3 mil. eur

NETKY.SK • 10 Marec 2011, 12:52 • 2 min
Zmeny v odvodoch z hazardných hier by mali do rozpočtu priniesť 14,3 mil. eur

Zmeny v odvodoch z hazardných hier by mali do rozpočtu priniesť 14,3 mil. eur

slovakia

left justify in out

Rezort financií navrhuje zmenu v odvodoch z hazardných hier, ktorá by do štátneho rozpočtu priniesla dodatočných 14,33 milióna eur ročne. Pre zvýšenie príjmov z hazardných hier chce tiež ministerstvo presadiť opatrenia na zamedzenie odlivu vkladov hráčov do zahraničia a zefektívnenie výkonu dozoru.
      "Napriek medziročnému poklesu príjmov z odvodov v období ostatných dvoch rokov predstavujú odvody stabilnú položku príjmov verejnej správy. Najvyšší pokles príjmov v roku 2010 oproti roku 2009 bol u videohier, a to vo výške asi 9 miliónov eur. Tento pokles bol spôsobený okrem iných faktorov predovšetkým zmenou základne pre výpočet odvodov. Kým príjem štátu z prevádzkovania tohto druhu hazardných hier klesol asi o 11 miliónov eur, príjem do rozpočtov obcí v tomto období vzrástol zhruba o 2 milióny eur," konštatuje rezort v analýze. Nové nastavenia by preto mali ďalšiemu poklesu odvodov do verejného rozpočtu zamedziť.
      Ďalší problém vidí rezort v tom, že až 90 % z celkového počtu hráčov internetových hier hrá na zahraničných portáloch u prevádzkovateľov, ktorí nemajú udelenú licenciu ministerstva. "To znamená, že len na 10 % je využívaný štátny monopol TIPOSu, n.l.s., a.s. u hazardných hier prevádzkovaných na internete. Zahraniční prevádzkovatelia majú vo všeobecnosti nižšie odvodové zaťaženie ako v Slovenskej republike," vysvetľuje rezort.
      Preto ministerstvo navrhuje vyčleniť internetové hry z režimu štátnej lotérie a zrušiť tak existujúci formálny monopol na ich prevádzkovanie. Otvorením možnosti na prevádzkovanie tohto druhu hier ďalším záujemcom sa vytvorí základný predpoklad na zníženie odlivu vkladov hráčov na účty zahraničných prevádzkovateľov a zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies