Zlatý úsvit pohrozil stiahnutím svojich poslancov z gréckeho parlamentu

NETKY.SK • 27 September 2013, 09:07 • 2 min
Zlatý úsvit pohrozil stiahnutím svojich poslancov z gréckeho parlamentu

ATÉNY - Grécka krajne pravicová strana Zlatý úsvit pohrozila odchodom svojich poslancov z parlamentu. Tento krok by mohol vyvolať vlnu doplnkových volieb, ktoré by mohli destabilizovať krajinu, povedal vo štvrtok podľa agentúry Reuters líder strany Nikolaos Michaloliakos.

slovakia

left justify in out

"Ešte sme nedospeli ku konečnému rozhodnutiu. Všetky možnosti sú otvorené," povedal Michaloliakos pre televíznu stanicu Vergina. 

Hrozba odchodom z parlamentu prišla po tom, čo v meste Pireus samozvaný stúpenec Zlatého úsvitu minulý týždeň na smrť dobodal ľavicového aktivistu a hudobníka Pavlosa Fysasa. Prípad spustil vyšetrovanie, ktoré má zistiť, či je tretia najsilnejšia strana zločineckou organizáciou.

Grécky najvyšší súd v rámci vyšetrovania činnosti strany vypočúva svedkov a obete údajných násilných útokov, ako aj novinárov, ktorí zverejnili rozhovor s údajnými súčasnými aj bývalými členmi Zlatého úsvitu. Popularita Zlatého úsvitu počas finančnej krízy rástla. Strana odmietla akúkoľvek súvislosť so zabitím rapera.

Zlatý úsvit má v 300-člennom gréckom parlamente 18 poslancov. Ak by strana parlament opustila, mandáty by sa museli obsadiť doplnkovými voľbami v každom volebnom obvode, v ktorom mala zastúpenie.

Ak by takéto doplnkové voľby vyhrala opozícia, ako naznačujú niektoré prieskumy, krehká dvojstranná vládnuca koalícia by sa stala politicky neudržateľnou, upozornil Michaloliakos. "Zlatý úsvit drží vo svojich rukách zbraň, s ktorou môže spôsobiť politické zemetrasenie. Zodpovední by si to mali veľmi dobre uvedomiť," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies