Zlá tohtoročná úroda ovocia poženie ceny nahor

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 08:26 • 2 min
Zlá tohtoročná úroda ovocia poženie ceny nahor

BRATISLAVA – Slovenskí ovocinári majú za sebou ďalšiu nevydarenú sezónu. V dôsledku obrovského sucha a jarných mrazov prišli až o polovicu svojej úrody.

slovakia

left justify in out

Odhady ovocinárov hovoria až o 8 či 9 miliónových stratách. Odhadovaná výška škody zahŕňa nielen menšie pozbierané množstvá ale aj straty na kvalite či náklady spojené na ochranu pred mrazmi. Tohtoročné výkyvy počasia najviac zasiahli úrodu jahôd a jabĺk, pričom počas bežnej sezóny sú schopní vypestovať až 55-tisíc ton ovocia, tento rok maximálne 30-tisíc ton. 

 

„Vlani pre mrazy vypestovali len 23 až 24-tisíc ton. V tomto roku by to malo byť okolo 30-tisíc ton,“ informovala HN hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

 

Najväčší problém predstavujú financie, ovocinári síce nakúpia protimrazové techniky, no na závlahy im už peniaze nevystačia. Pestovatelia, ktorí si mohli dovoliť investovať do drahej techniky sa tešia o niečo väčšej úrode ako tí, ktorí si ju naopak zakúpiť nemohli.

 

Tento už druhý neúrodný rok môže mať na niektorých ovocinárov až likvidačný dopad, preto odborníci varujú farmárov, aby sa venovali prevencii počas celého roka, pretože jednorazové riešenie tohto problému, ich môže prísť veľmi draho.

 

„Aj naďalej sa ukazuje, že profesionálne ovocinárstvo sa bez účinnej techniky nedá robiť. Mnohí ovocinári investujú do nákupu protimrazovej techniky a závlahy,“ uviedla Holéciová. Slovenskí spotrebitelia, ktorí sa tešili na naše slovenské jahody, sa bohužiaľ nedočkajú. Budú sa musieť uskromniť s tými umelými z dovozu.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies