Žitňanská: Volebné zákony preferujú vládne strany

NETKY.SK • 6 September 2013, 12:18 • 2 min
Žitňanská: Volebné zákony preferujú vládne strany

BRATISLAVA – Volebné zákony predložené vládou preferujú podľa predsedníčky poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej vládne strany, pretože sú tak nastavené. Ako povedala dnes na tlačovej besede, volebné kódexy sú vážna politická téma, ktorá sa týka ľudí.

slovakia

left justify in out

“Dotýka sa ich šancí mať zástupcov takých, akých chcú mať,“ povedala s tým, že volebnými pravidlami sa dá manipulovať v prospech vládnych a veľkých strán.

Žitňanská pripomenula, že aj Smer-SD sa podpísal pod dokument Transparency International podporiť sprísnenie pravidiel financovania strán. Smer-SD sa zaviazal tiež iniciovať diskusiu k zmenám volebného systému. „Neprebehla normálna diskusia so stranami. Minister vnútra Robert Kaliňák zákony dal síce na pripomienkové konanie, ale cez prázdniny. Návrh neobsahuje žiadnu zmenu financovania volebných kampaní a strán,“ zhrnula výhrady Žitňanská. Vláda sa podľa nej vybrala cestou zákazov, stanovením moratórií, zákazom občianskych kampaní, stanovuje limity na kampane. „To vytvára situáciu, že máme veľa zákazov, ktoré kontrolovať bude Kažimír s Kaliňákom. My sa musíme spoľahnúť, že budú rovnako Fica aj opozičných kandidátov. Na to sa spoliehať nemôžeme,“ vyhlásila. 

Zákon sa bude podľa Žitňanskej týkať aj prezidentských volieb. „Ak Kiska, alebo Prochádzka budú musieť zarátať výdavky, ktoré mali aj doteraz, nebudú mať peniaze pred voľbami na to, aby kampaňovali. Občianske združenia nebudú môcť vstúpiť do kampane, ako sme videli v ČR. Na druhej strane, ak Fico alebo Lajčák prekročia výdavky, bude to kontrolovať Kažimír, čo bude príjemná idylka,“ vyhlásila s tým, že predložené zákony sú šité na mieru Smeru vo voľbách, ktoré nás čakajú na budúci rok. 

Kaliňák návrhy podľa Žitňanskej označil za pracovné. „Ja si vyprosím, aby mi vláda predkladala pracovné návrhy. Preto som navrhla, aby ich vrátila snemovňa vláde na prepracovanie,“ dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies