Žitňanská: Nová komisia nie je tím snov, ale má smelé predsavzatia

NETKY.SK • 22 Október 2014, 18:40 • 2 min
Žitňanská: Nová komisia nie je tím snov, ale má smelé predsavzatia

ŠTRASBURG - Nie je to žiaden "tím snov" povedala o zložení novej Európsku komisie (EK), ktorú dnes poslanci Európskeho parlamentu (EP) odobrili, slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Dodala, že aj napriek tomu, že je členkou euroskeptickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR), nehlasovala proti novej exekutíve EÚ.

slovakia

left justify in out

Poslankyňa uviedla, že v tíme Jeana-Clauda Junckera sú silnejší aj slabší eurokomisári, dodala však, že niektoré z predsavzatí novej komisie ju oslovili. Ide napríklad o sľub, že všetky nové legislatívy budú najskôr posúdené či sú naozaj potrebné a či sa tá-ktorá téma nedá lepšie riešiť na národnej úrovni. 
     

"Je dôležité v dnešnej dobe, aby táto situácia bola rešpektovaná a aby Európska únia nediktovala všetko, aj veci, ktoré si vieme lepšie vyriešiť sami," uviedla v tejto súvislosti.
     

Z ďalších cieľov eurokomisie oceňuje snahu znížiť byrokraciu a zvýšiť transparentnosť, čo je podľa nej dôležité v dobe keď sa množia hlasy, že EÚ je na príťaž. Zameranie na odbúranie byrokracie a efektívnejšie nakladanie z peniazmi má byť tou správnou cestou. Či už v poľnohospodárstve, kde netreba dotovať tých, ktorí nič nerobia, ale podporovať regióny, ktoré to naozaj potrebujú, alebo vo vyšších investíciách do vedy a vzdelávania. 
     

Žitňanská zároveň uviedla, že EÚ by sa nemala snažiť bojovať s globalizáciou, ale využiť možnosť, že sú trhy otvorené a lepšie nastaviť podmienky obchodovania napríklad s USA alebo s Čínou. Prínosom odchádzajúcej Európskej komisie je podľa nej to, že vo vzťahu k USA a Kanade sa jej podarilo naštartovať a odrokovať vzájomné ekonomické vzťahy.
     

Prínosom pre Európanov bude ak sa Junckerovej komisii podarí implementovať smernicu o službách. Medzi úskalia zas patria opatrenia súvisiace s voľným pohybom osôb a služieb v EÚ, na čo nadväzujú aj fenomény ako migrácia a azylová politika. V tomto smere veľký tlak na EÚ vyvíja Británia, podľa Žitňanskej je tu však aj úloha členských štátov, aby na národnej úrovni zabezpečili také podmienky, že ich sociálne systémy nebudú zneužívané ľuďmi bez ekonomickej previazanosti na ich krajinu. V opačnom prípade porastie odpor voči migrácii a aj voči cudzincom, ktorí prichádzajú s dobrým úmyslom pracovať.  
     

Ďalšou dôležitou výzvou pre Junckerov tím je podľa Žitňanskej energetická únia, kde vyjadrila nádej, že aj za pomoci slovenského eurokomisára sa EÚ podarí nájsť také riešenia, že Európa nebude energeticky závislá a vydierateľná. 
     

"Dôležité je však, aby sme neboli odtrhnutí od reality a od občanov. Aby sme nežili v akejsi bubline. Nie sme tu, aby sme vyjadrovali ľútosť nad stavom vecí, ale aby sme nastavovali podmienky tak, aby sme ľuďom pomáhali, aby sme neplátali diery, ale skôr prinášali zmeny a systematické riešenia," odkázala poslankyňa členom novej eurokomisie. A pripomenula, že netreba vyhadzovať milióny eur na projekty, ktorých dosah ani nepoznáme, ale prejaviť viac zodpovednosti a spolupatričnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies