Netradičná svadba: Jedlo z odpadkov si svadobčania pochvaľovali

NETKY.SK • 15 August 2019, 21:21 • 2 min
Netradičná svadba: Jedlo z odpadkov si svadobčania pochvaľovali

V dnešnej dobe je usporiadať svadbu naozaj náročné. Najmä ak máte 300 hostí a chcete minúť čo najmenej peňazí. Britský pár holdujúci filozofii nulového plytvanie to vyriešil po svojom. Celú svadbu sa pokúsil poskladať takpovediac z odpadkového koša.

slovakia

left justify in out

Usporiadať svadobnú hostinu pre 280 ľudí nie je vôbec jednoduché ani lacné. Obzvlášť, keď na stole sú také delikatesy, ako je morská pražma, morský ostriež, hovädzie a bravčové rebierka, kuracie, ale aj vegetariánske, vegánske či bezlepková jedla.

 

Kaylee a Joe Tilston to zvládli. A jedlom svojich hostí, ktorí s nimi prišli 11. augusta prežiť veľký deň do Victoria Hall v Saltaire v Západnom Yorkshire, prekvapili.

 

Všetko, čo bolo na stole, malo skončiť v koši. Jednalo sa o jedlo, ktoré je zložené z potravín určených na vyhodenie. Podľa novopečenej pani Tilstonovej, svadobčania len vydýchli prekvapením a tiež nadšením a šli si pridať.

 

Hlavne neplytvať

 

"Snažíme sa s manželom vyhnúť plytvaniu, ako je to len možné," uviedla pre BBC Kaylee Tilstonová. Svadba pre nich pre oboch bola skúškou, ako sa im podarí skĺbiť morálne hodnoty s logistickou náročnosťou akcie.

 

"Keď vezmeme do úvahy, že náklady na takúto hostinu sa pohybujú od 25 libier na osobu, tak pri 280 pozvaných ľuďoch sa jedná o slušnú úsporu," dodala Kaylee, ktorá pracuje v zdravotníctve.

 

Celá svadba novomanželov Tilstonových bola pojatá v duchu neplytvania, takzvaného "zero waste". Ako fotokútik a zároveň predel od technickej miestnosti použili Tilston starý paraván, výzdobu zaistili Joeovi spoluhráči zo ska-punkovej kapely, nevesta mala hlavu ozdobenú kvetmi, ktoré by inak jej kamarátka, ktorá má kvetinárstvo, vyhodila. Aj svadobné šaty plánuje využiť v budúcnosti.

 

Odpadky servírujú už šesť rokov

 

Nutné je však dodať, že na zabezpečenie hostiny si vzali Tilstonovci na pomoc profesionálov. Konkrétne spoločnosť Real Junk Food, ktorá je založená na princípe neplytvania a ktorá so servírovaním "odpadkového" jedla začala už v roku 2013 ako malá kaviareň v chudobnej štvrti Armley v Leedse.

 

Teraz sa rozrástla v medzinárodnú franšízu, ktorá pôsobí po celom svete. Spoločnosť je založená na princípe "zaplať, koľko chceš", pričom Tilston platili za osobu 5 libier.

 

Nejedná sa zároveň o prvú svadbu, kde Real Junk Food zaisťoval catering. Spoločnosť sa snaží využívať potraviny, ktoré majú zlé označenie, koniec spotreby (samozrejme iba tam, kde je to bezpečné) alebo boli z iného dôvodu stiahnuté z obchodov. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona