Žitňanská: Ani jeden poslanec nevie, o čom je novela o obstarávaní

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 11:03 • 2 min
Žitňanská: Ani jeden poslanec nevie, o čom je novela o obstarávaní

BRATISLAVA - Ak bude Národná rada SR dnes hlasovať o novele zákona o verejnom obstarávaní, ani jeden poslanec nebude vedieť, o čom hlasuje. Tvrdí to predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. K veľkej novele z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) prišlo veľké množstvo pozmeňujúcich návrhov, v ktorých sa poslanci podľa Žitňanskej nevyznajú.

slovakia

left justify in out

"Ja sa venujem verejnému obstarávaniu roky, venujem sa tomuto návrhu zákona od začiatku pripomienkového konania a netrúfam si povedať, že vieme presne, čo v zákone je. Ak budeme dnes novelu schvaľovať, tak 150 poslancov nebude vedieť, o čom hlasuje," povedala na brífingu v parlamente Žitňanská, ktorá to považuje za neprijateľné.

Šéfka klubu SDKÚ-DS je presvedčená, že v novele sú dobré veci, ktoré zrýchlia verejné obstarávanie, ale určite aj zlé. "Pretože znižuje priestor pre súťaž vo verejných obstarávaniach," vysvetlila. Isté je podľa nej aj to, že sa posilňuje pozícia ministra Kaliňáka vo vláde.

"Pretože berie pod seba celé verejné obstarávania pri všetkých veľkých zákazkách. Bude obstarávať za všetkých ministrov a títo nebudú mať možnosť nakúpiť lacnejšie ako Kaliňák, ak budú vedieť nakúpiť lacnejšie," ozrejmila Žitňanská. K novele v záujme jej zlepšenia predložila pozmeňujúce návrhy. "Aby ten monopol ministerstva vnútra nebol taký nepriestrelný," odôvodnila.

Kriticky vníma množstvo pozmeňujúcich návrhov aj poslanec Alojz Přidal (KDH). "V tom sa nevyzná ani besná sviňa. Normálny človek nemôže takýto legislatívny proces podporiť, to je absurdné," apeloval. Predsedajúca schôdze Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) ho následne napomenula, že takéto výrazy do parlamentu nepatria. KDH už navrhlo vrátiť novelu zákona na prepracovanie, nakoľko je k nemu veľa pozmeňujúcich návrhov a zákon je chaotický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies