Zimbabwe bolo po zrušení amerických sankcií vyzvané, aby prijalo globálne partnerstvá

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 18:10 • 2 min
Zimbabwe bolo po zrušení amerických sankcií vyzvané, aby prijalo globálne partnerstvá

HARARE - Podnikom v africkom štáte Zimbabwe sa odporúča, aby preskúmali možnosti spolupráce s globálnymi partnermi po ukončení širších sankcií USA voči tejto juhoafrickej krajine.

slovakia

left justify in out

Výzvu predniesol zimbabwiansky minister zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Frederick Shava v pondelok pri otvorení Zimbabwe-U.S. Business Forum v Harare, hlavnom meste Zimbabwe.

Deväťčlenná delegácia z Global Opportunities Committee of the Atlanta Black Chambers (ABC), neziskovej organizácie so sídlom v Atlante v Spojených štátoch, je momentálne v Zimbabwe, aby preskúmala investičné príležitosti v krajine. Táto obchodná a investičná misia, prvá odkedy vláda USA minulý týždeň ukončila sankčný program voči Zimbabwe, je súčasťou regionálneho turné, ktoré zahŕňa Južnú Afriku a Zambiu.

Zimbabwiansky minister zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Shava zdôraznil významné výhody, ktoré sa očakávajú, že získa krajina prostredníctvom obchodnej a investičnej misie, vrátane príležitosti využiť skúsenosti ABC na zmenu rozprávania o Zimbabwe ako o investičnej destinácii pre americké podniky. "Využime naplno novo vyjadrenú pozíciu vlády Spojených štátov, že americké podniky môžu slobodne zapojiť zimbabwianske podnikateľské subjekty," povedal Shava.

Americký prezident Joe Biden ukončil 4. marca sankčný program, ktorý platil od roku 2003. Nové sankcie však boli uvalené na 11 jednotlivcov vrátane zimbabwianskeho prezidenta Emmersona Mnangagwu a viceprezidenta Constantina Chiwengu, ako aj troch subjektov pre údajnú účasť v korupcii a porušovaní ľudských práv.

Minulú stredu, zástupca veliteľa Veľvyslanectva USA v Zimbabwe Laurence Socha uviedol na médiách, že nová pozícia týkajúca sa sankcií ponúka príležitosť pre americké firmy, finančné inštitúcie a investičné subjekty, aby znovu vyvážili trh v Zimbabwe.

Podľa vyhlásenia, ktoré minulý týždeň vydalo zimbabwianske ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného obchodu, sa očakáva, že delegácia ABC sa stretne s niekoľkými kľúčovými lídrami v odvetví pri skúmaní investičných príležitostí v oblasti nehnuteľností, výroby a dodávok, poisťovníctva, IKT, obnoviteľnej energie, baníctva a obchodných i investičných sektorov.

Počas pondelkového obchodného fóra Shava povedal, že Zimbabwe má záujem posilniť a rozšíriť svoj exportný trh do Spojených štátov, najmä vzhľadom na súčasnú nízku úroveň obchodu medzi oboma krajinami. Napriek sankciám sa vývoz Zimbabwe do Spojených štátov zvýšil zo 700 000 amerických dolárov v roku 2020 na 12,1 milióna dolárov v roku 2022.

"Napriek tomuto výraznému nárastu zostáva náš export veľmi nízky a nediverzifikovaný, čo neodráža potenciál oboch ekonomík," povedal Shava.

Obert Mpofu, generálny tajomník vládnucej strany ZANU PF v Zimbabwe, však naznačil, že revízia sankcií sa javí ako pokus o obnovenie obchodu so Zimbabwe. V stanovisku uverejnenom v novinách Sunday Mail Mpofu zdôraznil strategický význam Zimbabwe nielen pre záujmy USA, ale aj pre zvyšok sveta, a to kvôli jeho bohatým nerastným zdrojom, ako je zlato, lítium, zemný plyn, platina a diamanty.

Mpofu spochybnil, či by zmena postoja Washingtonu mohla súvisieť s objavením nových ložísk plynu a ropy v Zimbabwe, čo prinútilo Američanov prehodnotiť svoj vzťah so Zimbabwe. Poukázal na históriu Spojených štátov v prenasledovaní ropných zdrojov a naznačil, že to môže byť faktor v ich súčasných krokoch.

V reakcii na obvinenia USA z korupcie a porušovania ľudských práv zimbabwiansky veľvyslanec v Spojených štátoch Tadeous Chifamba kritizoval Bidena s tým, že Biden sa zaoberal obvineniami z korupcie v čase, keď on a jeho syn čelili podobným obvineniam.

Chifamba tiež zdôraznil to, čo vnímal ako pokrytectvo v Bidenovom postoji k porušovaniu ľudských práv, pričom poukázal na to, že Spojené štáty poskytujú zbrane a financujú izraelskú vojenskú ofenzívu v Gaze a bez rozdielu vykonávajú bombardovanie v Jemene. Zdôraznil, že porušovanie ľudských práv zo strany Spojených štátov je dobre zdokumentované, vrátane rozdielov v právach medzi rasovými skupinami v krajine. "Dokonca aj v Spojených štátoch majú černosi a iné menšinové skupiny menej práv ako bieli. Neexistuje absolútne žiadne opodstatnenie pre pokračovanie týchto jednostranných sankcií voči Zimbabwe," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Tafara Mugwara (na titulnej foto pred americkou ambasádou v Harare, Zimbabwe, 5. marca 2024 drží žena transparent na protest proti sankciám USA)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies