Zima klope na dvere, pripravte svoje auto včas

NETKY.SK • 28 Október 2014, 09:40 • 2 min
Zima klope na dvere, pripravte svoje auto včas

BRATISLAVA - Na horách už napadol prvý sneh a je len otázkou času, kedy príde aj do nižšie položených oblastí. Prípravu na zimnú sezónu by žiaden motorista nemal podceniť a mal by si svoje vozidlo pripraviť včas.

slovakia

left justify in out

"Príprava vozidla na zimnú prevádzku by mala byť včasná a komplexná, aby sa motoristi vyhli nepríjemným prekvapeniam. Ak chcú mať motoristi stopercentnú istotu, odporúčame navštíviť autorizovaný servis. Iba ten garantuje kontrolu a prípravu vozidla po všetkých stránkach podľa najnovších smerníc a pokynov výrobcu. Disponuje širokým výberom originálneho príslušenstva od diskov a zimných pneumatík cez náplne až po stierače," radí Roman Rajtár zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.
      

Jedným z prvých krokov by mala byť výmena pneumatík. Vyhláška stanovuje, že používanie zimných pneumatík na Slovensku je povinné, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Počasie sa v jesenných a zimných mesiacoch mení veľmi rýchlo a nepredvídateľne, a preto základom prípravy auta na zimu musí byť včasné prezutie letných pneumatík na zimné. Ak sa priemerná denná teplota pohybuje pod hranicou +7°C, je ten správny čas.
      

Minimálna hĺbka dezénu pre osobné automobily je podľa zákona 1,6 mm. Z pohľadu bezpečnosti sa však neodporúča jazdiť s dezénom zimnej pneumatiky menšom ako 4 mm. Zimné pneumatiky by ste mali ponechať na vozidle približne do konca marca. Netreba zabudnúť, že nové zimné pneumatiky získajú optimálne vlastnosti až po približne 300 km. Dôležitá je aj pravidelná kontrola prípadného poškodenia, následne vyváženie a kontrola tlaku.
      

K dobrému výhľadu z interiéru automobilu patria aj kvalitné stierače. V zime sú stierače spolu s ostrekovačom oveľa viac využívané, a preto nezabudnite preveriť ich funkčnosť v predstihu. Pokiaľ tie vaše nie sú v dobrom stave, mali by sa vymeniť čo najskôr. Samozrejmosťou je kontrola funkčnosti ostrekovacej sústavy a výmena letnej náplne ostrekovača za zimnú v odporúčanej koncentrácii. Pred zimou je určite vhodné skontrolovať akumulátor. Práve ten je v zime nadmerne namáhaný a môže ľahko zradiť. Majiteľom vozidiel so skorším dátumom výroby odporúčajú odborníci skontrolovať zapaľovaciu sústavu aj sviečky. V aute sa oplatí mať aj štartovacie káble.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies