Žijú v praveku vedľa moderných výdobytkov doby. Nekontaktované kmene majú vlastný svet, cudzincov doň nepustia

NETKY.SK • 27 Január 2024, 17:30 • 2 min
Žijú v praveku vedľa moderných výdobytkov doby. Nekontaktované kmene majú vlastný svet, cudzincov doň nepustia

Nekontaktované kmeňe existujú vďaka tomu, že žijú v ťažko prístupných a chránených oblastiach, ktoré im poskytujú útočisko pred vonkajším svetom. Niektoré z týchto oblastí sú oficiálne uznané ako domovské územia nekontaktovaných kmeňov a cudzincom je vstup zakázaný.

slovakia

left justify in out

Nekontaktované kmeňe sú skupiny domorodých ľudí, ktoré žijú bez trvalého kontaktu s okolitými spoločnosťami a svetovým spoločenstvom. Niektoré z nich sa rozhodli zostať nekontaktované, pretože majú negatívne skúsenosti s vonkajším svetom, ktorý im priniesol násilie, choroby a vykorisťovanie. Iné sú jednoducho izolované geograficky alebo politick.

Podľa organizácie Survival International, ktorá sa zasadzuje za práva domorodých ľudí, existuje na svete viac ako 100 nekontaktovaných kmeňov. Presný počet nie je známy, pretože väčšina z nich sa skrýva v odľahlých a neprebádaných oblastiach.

Najväčší počet nekontaktovaných kmeňov žije v amazonskom pralese, kde sa odhaduje, že ich je okolo 77. Ďalšie nekontaktované kmeňe sa nachádzajú v Novej Guinei, Andamanských ostrovoch, Malajzii a strednej Afrike.

Ako žijú a prečo neboli kontaktované?

Nekontaktované kmeňe žijú v harmónii s prírodou, ktorá im poskytuje všetko, čo potrebujú na prežitie. Ich spôsob života sa líši podľa ich kultúry, jazyka a tradícií, ale väčšinou sú to lovci-zberači, ktorí pestujú aj niektoré plodiny. Niektoré nekontaktované kmeňe žijú v osadách, ktoré sa pravidelne presúvajú, iné v pevných dedinách. Niektoré nekontaktované kmeňe sú považované za mierumilovné, iné za agresívne.

Dôvody, prečo nekontaktované kmeňe zostali nekontaktované, sú rôzne. Niektoré z nich sa jednoducho nechcú miešať do záležitostí vonkajšieho sveta, ktorý považujú za hrozbu pre ich existenciu. Iné sa snažia uniknúť pred kolonizáciou, otroctvom, genocídou, nákazou alebo vyhnanstvom, ktoré im spôsobili iní ľudia v minulosti. Niektoré nekontaktované kmeňe sú tak izolované, že ani nevedia o existencii iných civilizácií.

Čo im hrozí?

Nekontaktované kmeňe existujú vďaka tomu, že žijú v ťažko prístupných a chránených oblastiach, ktoré im poskytujú útočisko pred vonkajším svetom. Niektoré z týchto oblastí sú oficiálne uznané ako domovské územia nekontaktovaných kmeňov a cudzincom je vstup zakázaný.

Iné sú neoficiálne, ale rešpektované miestnymi komunitami alebo organizáciami. Napriek tomu nekontaktované kmeňe čelia mnohým hrozbám, ktoré ohrozujú ich životy a kultúru. Medzi tieto hrozby patria nelegálna ťažba, výrub, lov, rybolov, drogový obchod, cestovný ruch, evanjelizácia, vojenské operácie, výstavba ciest, priehrad, ropovodov a iných projektov, ktoré narušujú ich prostredie a suverenitu. Tieto aktivity nielenže ničia ich zdroje, ale tiež im prinášajú konflikty, násilie a choroby, na ktoré nemajú imunitu.

Päť najzaujímavejších nekontaktovaných kmeňov

Sentinelese

Sentinelese sú nekontaktovaný kmeň, ktorý žije na malom ostrove North Sentinel v Indickom oceáne. Sú považovaní za najizolovanejší kmeň na planéte. Odhaduje sa, že sú potomkami prvých ľudí, ktorí odišli z Afriky pred 60 000 rokmi.

Sú veľmi nepriateľskí k cudzincom, ktorých odháňajú kopijami a šípmi. Nie je známe, aký jazyk hovoria, ani ako sa nazývajú. Živia sa lovením a zberom v pralese a na pláži. Majú schopnosť vyrábať kovové zbrane a nástroje. Prežili aj ničivé cunami v roku 2004 a odmietli akúkoľvek pomoc.

Awá-Guajá

Awá-Guajá sú domorodá skupina ľudí, ktorá žije vo východnej časti Amazonského pralesa v Brazílii. Z odhadovaných 350 členov kmeňa je okolo 100 úplne nekontaktovaných.

Väčšinou sú to lovcovia-zberači, ktorí pestujú aj niektoré plodiny. Majú silné väzby s prírodou a žijú v harmonii so zvieratami, ktoré si často chovajú ako domáce. Sú ohrození nelegálnou ťažbou, výrubom, dobytkárstvom, drogovým obchodom a turizmom, ktoré ničia ich prostredie a suverenitu. Boli nazvaní “najviac ohrozeným kmeňom na Zemi”.

Jarawa

Jarawa sú ďalší nekontaktovaný kmeň, ktorý žije na Andamanských ostrovoch v Indii. Mali 200-ročnú históriu izolácie, napriek zásahom osadníkov a stavebníkov. Po vybudovaní veľkej cesty blízko ich sídla začali nadväzovať kontakt s usadenými ľuďmi, oficiálne navštívili iné osady v roku 1997.

Hneď na to boli postihnutí epidémiou osýpok, čo ukázalo nebezpečenstvo spojené s izoláciou. Jarawa sú známi svojou krásou, zdravím a šikovnosťou. Majú svoj vlastný jazyk a kultúru, ktorú si chránia pred vonkajším vplyvom.

Korowai

Korowai sú nekontaktovaný kmeň, ktorý žije v juhovýchodnej časti Papuy Novej Guiney. Sú jedným z posledných kmeňov, ktoré praktikujú kanibalizmus, hoci sa tvrdí, že je to už len rituál. Žijú v domoch postavených na stromoch, ktoré dosahujú výšku až 40 metrov.

Tieto domy im poskytujú ochranu pred záplavami, hmyzom a nepriateľmi. Korowai sú majstri v tkaní, pletení a rezaní. Používajú kamenné sekery, luky a šípy ako zbrane a nástroje. Majú svoj vlastný jazyk, ktorý sa líši od ostatných kmeňov v regióne.

Surma

Surma sú nekontaktovaný kmeň, ktorý žije na pohraničí Etiópie a Južného Sudánu. Sú známi svojou výraznou telesnou modifikáciou, ktorá zahŕňa nosenie veľkých tanierov v spodnej pere, rozširovanie uší, tetovanie a farbenie tela. Tieto praktiky majú estetický, rituálny a sociálny význam. Surma sú tiež vynikajúci pastieri a bojovníci. Majú svoj vlastný jazyk a kultúru, ktorú si udržujú napriek tlaku vlády a zahraničných spoločností.

Ako by sme sa k nim mali správať?

Otázka, ako by sme sa mali správať k nekontaktovaným kmeňom, je kontroverzná a neexistuje na ňu jednoznačná odpoveď. Niektorí ľudia tvrdia, že by sme sa mali pokúsiť nadviazať kontakt s nimi, aby sme im poskytli pomoc, vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a ľudské práva. Iní ľudia tvrdia, že by sme sa mali držať ďalej od nich, aby sme im umožnili žiť podľa svojej vôle, rešpektovali ich rozhodnutie a nezasahovali do ich kultúry.

Organizácia Survival International zastáva názor, že nekontaktované kmeňe by mali byť nechávané na pokoji, pokiaľ si to samy neželajú inak. Podľa nej je kontakt s vonkajším svetom pre nekontaktované kmeňe často katastrofálny a smrteľný, pretože im spôsobuje traumu, závislosť, diskrimináciu a zánik. Preto sa organizácia snaží chrániť ich právo na izoláciu, zabezpečiť ich územia, monitorovať ich situáciu a informovať verejnosť o ich existencii.

Zdroje:

www.worldatlas.com/articles/how-many-uncontacted-tribes-are-left-in-the-world.html

www.newscientist.com/article/dn24090-how-many-uncontacted-tribes-are-left-in-the-world/

www.papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3128134

www.allthatsinteresting.com/uncontacted-tribes-sentinelese-korowai

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Science
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies