Žiadosť o dávku v nezamestnanosti sa podáva vždy len jedna

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 09:15 • 2 min
Žiadosť o dávku v nezamestnanosti sa podáva vždy len jedna

BRATISLAVA - Žiadosť o dávku v nezamestnanosti sa podáva vždy len jedna, a to aj v prípade, ak mal žiadateľ uzatvorených viac pracovných pomerov.

slovakia

left justify in out

Sociálna poisťovňa mu pri posudzovaní žiadosti automaticky zohľadní odvedené poistné zo všetkých poistných vzťahov, čo sa odrazí aj vo vyššej sume samotnej dávky v nezamestnanosti. Je to rozdielna situácia, aká platí pri poskytovaní dávok z nemocenského poistenia, kde pri takomto súbehu poistení podáva žiadateľ toľko žiadostí, koľko má poistných pomerov.

 

Žiadateľ podáva žiadosť o dávku v nezamestnanosti po zaevidovaní sa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska. "Zákon o sociálnom poistení stanovuje, že obdobie poistenia v nezamestnanosti sa pri súbežných poistných vzťahoch započítava len raz. Ak bol napríklad človek po celý rok povinne poistený v dvoch zamestnaniach, na účely nároku na dávku v nezamestnanosti sa mu započíta toto obdobie len raz, teda započíta sa mu 365 dní. Pri výpočte dávky sa však do úvahy vezmú vymeriavacie základy z oboch poistných vzťahov, prihliadať sa nebude len na tú sumu zaplatenú v súčte z oboch poistení, ktorá presahuje rámec maximálneho vymeriavacieho základu stanoveného pre daný rok," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

Denný vymeriavací základ v prvom polroku 2018 predstavuje maximálne 59,9672 eura. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní, je teda 929,50 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, predstavuje 899,60 eura.

 

Od začiatku roka 2018 sa zjednotili podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti pre všetkých poistencov a tiež obdobie vyplácania dávky na šesť mesiacov. Nárok na dávku majú poistenci, ktorí boli poistení najmenej dva roky v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies