Zemiak a jeho využitie

NETKY.SK • 25 Január 2015, 18:00 • 2 min
Zemiak a jeho využitie

BRATISLAVA - Ľuľok zemiakový, v bežnej reči len zemiak, je viacročná hľuznatá plodina z čeľade ľuľkovité. Každý z nás pozná nespočetné množstvo receptov ako sa dá pripraviť táto zázračná plodina.

slovakia

left justify in out

Zemiaky inak nazývané aj, zemáky, zemky, bandurky, krumple, grule, grumbír, erteple, kartofle, švábka, kompere, trompaky, repa, krompele, krompľi, krompľe jedávame skoro denne a považujeme ich za samozrejmosť.

 

V zemiakoch sa nachádzajú vitamíny B1, B2, a C. Pri kvalitnom uskladnení sa vitamín C v zemiakoch uchováva dlhú dobu, preto je ich konzumácia výbornou prevenciou voči skorbutu, chorobe, ktorú spôsobuje nedostatok vitamínu C v organizme. Ale aj viacero minerálnych látok má blahodárny účinok na zdravie. Vápnik, draslík, mangán, železo, zinok, draslík, všetky tieto prvky sa v zemiakoch vyskytujú.  Významné zastúpenie majú bielkoviny, cukry, tukov je v nich málo. Dôležitá je aj kyselina citrónová.

 

Triedenie zemiakov podia typu:
Typ A - hladká šupka, žltá dužina
           - vhodné pre varenie v šupke, prílohové zemiaky, príprava zemiakového šalátu
Typ B - žltobiela dužina
           - vhodné na prípravu polievok, guľášov, opekanie, prílohy
Typ C - biela dužina, po uvarení sa rozpadajú
           - vhodné na prípravu zemiakového cesta, knedlíkov, zemiakovej kaše.

 

Vyrába sa z nich  konzumný lieh a škrob, alebo látky, určené na priemyselné účely. Okrem toho sa z nich vyrábajú viaceré druhy potravinárskych polotovarov a hotových výrobkov na konzumáciu.

 

Poznáme vyše 100 druhov zemiakov. Líšia sa veľkosťami, farbou, tvarom i chuťou. Zemiaky sa dajú variť, piecť i grilovať. Pečú sa na panviciach, alebo v rúrach. Dajú sa pripravovať v pare, dajú sa jesť priamo v šupke. Veľa možností, veľa variantov. Dajú sa výborne prichucovať. Výborne sa kombinujú s inými potravinami.

 

Sú výborné na konzumáciu v každom ročnom období. Poznáme stovky rôznych receptov na ich prípravu. Každý si môže nájsť ten pravý pre seba. Zemiaky nikdy nesklamú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies