Synagógu v Trenčíne by mali čiastočne sprístupniť na jar

NETKY.SK • 8 Jún 2023, 14:30 • 2 min
Synagógu v Trenčíne by mali čiastočne sprístupniť na jar

TRENČÍN - Napriek nálezu unikátnych malieb na stenách a kupole pokračuje rekonštrukcia trenčianskej synagógy podľa plánu. Čiastočne ju sprístupnia na jar budúceho roka. Informovala o tom predsedníčka Židovskej náboženskej obce v Trenčíne Oľga Hodálová.

slovakia

left justify in out

V rámci rekonštrukcie, ktorá sa začala pred rokom, dokončili v synagóge podlahu, kúrenie, siete, dokončujú sa sociálne zariadenia. Momentálne sa pracuje na oknách kupoly a na odstraňovaní starých náterov. "Na jar budúceho roku by synagóga mala začať činnosť. V časti synagógy vytvoríme stálu expozíciu, ktorá bude zaznamenávať históriu židovského obyvateľstva stredného Považia. Do synagógy sa vrátia aj pôvodné tabule s menami obetí holokaustu," doplnila Hodálová.

 

Ako dodala, okrem prostriedkov z Európskeho hospodárskeho priestoru, nórskych fondov a štátneho rozpočtu pracujú aj na získaní ďalších peňazí na zmiernenie následkov inflácie, ale aj na okná v kupole. Grant na rekonštrukciu príde aj z balíka peňazí určených na projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026. "V rámci stavebných prác máme za sebou približne 75 percent práce, v prvej etape je aktuálne prefinancovaných asi 700.000 eur. Ak sa ceny nezvýšia, celkové náklady na rekonštrukciu budú okolo štyroch miliónov eur," doplnil projektový manažér Peter Oravec s tým, že aktuálne ich čakajú práce na expozícii, inštalovať by ju mali na jeseň tohto roka.

 

Ako dodal, na stenách synagógy bolo niekoľko vrstiev nánosov, reštaurátori ich postupne odstraňujú, aby sa dostali k pôvodnej maľbe zo začiatku 20. storočia. Kompletné odhalenie pôvodnej maľby by mali ukončiť do apríla budúceho roka. Reštaurátorské a stavebné práce budú pokračovať aj po čiastočnom sprístupnení expozície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies