Zemetrasenie v Japonsku stlačilo cenu ropy smerom k hranici 99 USD/barel

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 12:39 • 2 min
Zemetrasenie v Japonsku stlačilo cenu ropy smerom k hranici 99 USD/barel

Zemetrasenie v Japonsku stlačilo cenu ropy smerom k hranici 99 USD/barel

slovakia

left justify in out

Cena ropy dnes klesla na ázijských trhoch pod 100 USD za barel (159 litrov) v reakcii trhov na ničivé zemetrasenie v Japonsku, ktoré by podľa nich mohlo tretiu najväčšiu ekonomiku sveta stiahnuť do recesie.
      Barel americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli sa dnes napoludnie v Singapure predával za 99,53 USD (72,26 eura) za barel, čo oproti piatkovej (11.3.) uzatváracej hodnote znamená pokles o 1,63 USD. Už v piatok sa cena prepadla o 1,54 USD, keď WTI uzatvárala na úrovni 101,16 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 2,02 USD na 111,82 USD/barel.
      Japonské úrady odhadujú, že vlny cunami, ktoré vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 8,9; zabili na severovýchode Japonska viac než 10.000 ľudí a zničili veľkú časť energetickej infraštruktúry krajiny. Kľúčový index Nikkei klesol dnes o vyše 6 %.
      "Katastrofa dočasne zmrazila 3. najväčšiu ekonomiku sveta," povedal analytik Richard Soultanian z firmy NUS Consulting. To v najbližšom období zníži dopyt Japonska po rope, čo sa odrazí aj na cenách ropy.
      Tri z piatich najväčších japonských rafinérií zastavili prevádzku. Japonsko je pritom 3. najväčším spotrebiteľom ropy na svete, 2. najväčším čistým dovozcom ropy a najväčším dovozcom skvapalneného zemného plynu a uhlia na svete.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies