Zemanove slová o veľvyslanectve v Jeruzaleme pobúrili Arabov

NETKY.SK • 9 Október 2013, 19:14 • 2 min
Zemanove slová o veľvyslanectve v Jeruzaleme pobúrili Arabov

KÁHIRA - Liga arabských štátov (LAŠ) so sídlom v Káhire v stredu odsúdila slová českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý nedávno vyjadril záujem presunúť tamojšie české veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyhlásenia 22-členná organizácia takéto konanie považuje za porušovanie práv Palestínčanov a medzinárodných rezolúcií. Liga zároveň vyzvala na predvolanie českého veľvyslanca v Káhire, aby ho upozornila na "nebezpečnosť" Zemanových slov.

Podľa plánu OSN z roku 1947 mal byť Jeruzalem po vzniku Izraela pod osobitnou medzinárodnou správou, arabsko-izraelská vojna počas nasledujúceho roka však mala za následok jeho rozdelenie na časti pod kontrolou židovského štátu a Jordánska. Po vojne v roku 1967 už Izrael kontroloval celé mesto, ktorého územie neskôr vyhlásil za "nerozdeliteľné", čo však medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. Zahraničné zastupiteľské úrady preto zostávajú v Tel Avive napriek tomu, že Jeruzalem je momentálne sídlom izraelskej vlády a parlamentu. Východnú časť Jeruzalema si pritom nárokujú Palestínčania, ktorí chcú z neho vytvoriť hlavné mesto svojho budúceho štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies