Zeman a Duda si vymenili najvyššie štátne vyznamenania

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 14:03 • 2 min
Zeman a Duda si vymenili najvyššie štátne vyznamenania

PRAHA - Poľský prezident Andrzej Duda pokračuje vo svojej prvej oficiálnej návšteve Českej republiky.

slovakia

left justify in out

Po privítaní s vojenskými poctami ho dnes čakalo stretnutie s najvyšším predstaviteľom ČR, prezidentom Milošom Zemanom, a následne rokovanie delegácií oboch krajín.

 

Podľa informácií českých a poľských oficiálnych zdrojov mali byť predmetom rokovaní otázky spolupráce v rámci skupiny krajín Vyšehradskej štvorky, ale aj v širšom stredoeurópskom a úniovom kontexte.

 

Medzi témami nemohla chýbať ani migračná kríza a prípravy júlového summitu Severoatlantickej aliancie, ktorého dejiskom bude Varšava. Na schôdzke najvyšších predstaviteľov oboch krajín sa malo hovoriť aj o ekonomických otázkach vrátane výstavby dopravných koridorov, o prepojení Labe, Odry a Dunaja, ktoré presadzuje prezident ČR Miloš Zeman.

 

Prezidenti oboch krajín si vymenili najvyššie štátne vyznamenania - Miloš Zeman udelil najvyššiemu poľskému predstaviteľovi Rad Bieleho leva, a naopak, prevzal si od neho Rad Bielej orlice.

 

Andrzej Duda s manželkou Agatou pricestoval do Prahy v pondelok popoludní a už v podvečerných hodinách začal svoj program v českej metropole stretnutím s krajanmi na poľskej ambasáde v českom hlavnom meste. Niektorí z nich si z rúk najvyššieho poľského predstaviteľa prevzali štátne vyznamenania za zásluhy.

 

Poľský prezidentský pár súčasne čítal v rámci projektov "Sienkiewiczov rok" a "Celé Česko číta deťom" prítomným deťom zo slávnych diel významného poľského literáta. Ukážky z románu Pán Wolodyjowski zazneli v interpretácii prezidenta, prvá dáma Poľskej republiky si zasa zvolila ukážky z románu Quo vadis.

 

Po slávnostnom obede, na ktorom sa podľa českých médií mali zúčastniť aj exprezident Václav Klaus a predseda českého Senátu Milan Štěch, čaká Dudu nabitý program vrátane stretnutia s predsedom vlády ČR Bohuslavom Sobotkom, návštevy Chrámu sv. Víta a na záver stretnutia s poľskými podnikateľmi.

Ešte predtým sa poľský prezidentský pár pokloní pamiatke bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla a položí veniec k jeho hrobke.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies