Zelený zákal útočí na oči bez príznakov, môže končiť slepotou

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 15:30 • 2 min
Zelený zákal útočí na oči bez príznakov, môže končiť slepotou

BRATISLAVA - Prejavy zeleného zákalu, ktorý sprevádzajú výpadky videnia, si ľudia podľa lekárky nemusia dlho uvedomovať.

slovakia

left justify in out

"Glaukóm je skupinou očných ochorení, ktoré vedú k postupnému poškodeniu zrakového nervu. Odumierajúce nervové vlákna, z ktorých sa zrakový nerv skladá, spôsobujú špecifické výpadky videnia v zornom poli pacienta," približuje prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti Mária Praženicová.

 

Počet pacientov s touto diagnózou na Slovensku pribúda. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií SR bolo v roku 2013 evidovaných 125.298 pacientov. Najčastejšie postihuje ľudí vo veku nad 65 rokov. Existujú však aj také formy glaukómu, ktoré postihujú deti a mladistvých. Zlepšeniu informovanosti o problematike má pomôcť Svetový týždeň glaukómu, ktorý vyhlásili od 6. do 12. marca.

 

Do akcií v rámci svetového týždňa sa zapojili na Slovensku viaceré ambulancie a nemocnice, vrátane bratislavskej univerzitnej. Ľudia si tak v jej zariadeniach môžu do štvrtka 10. marca nechať skontrolovať očný tlak bez výmenného lístka. V špecializovaných očných ambulanciách v Nemocnici Ružinov a v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda vyšetria zrak každému, kto bude mať záujem. "Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné," priblížila hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

 

Na oči Slovákov si dnes odborníci posvietili aj v nákupnom centre v Banskej Bystrici či v očných ambulanciách v Kežmarku a Martine. V utorok (8.3.) sa bude vnútroočný tlak merať v nitrianskom Očnom excimerovom centre. V Košiciach môžu ľudia prísť v stredu (9.3.) na Očnú kliniku na Triede SNP alebo do Centra zraku na Triede KVP, v Žiline budú záujemcov čakať v glaukómovej ambulancii v areáli žilinskej nemocnice. V piatok (11.3.) zase v očnej ambulancii na Kováčskej v Prešove.

 

Vysoký vnútroočný tlak je jedným z rizikových faktorov vzniku ochorenia. Ak je u pacienta nameraná jeho zvýšená hodnota, je potrebné, aby si očný lekár pozval pacienta na opakované meranie v rôznej dennej dobe a vykonal ďalšie vyšetrenia, ktoré diagnózu glaukómu pomôžu potvrdiť alebo vylúčiť.

 

Existujú dva hlavné typy zeleného zákalu - glaukóm s otvoreným uhlom, ktorý tvorí väčšinu prípadov a glaukóm s uzavretým uhlom. ”Ochorenie väčšinou nie je symetrické, nepostihuje rovnako rýchlo pravé aj ľavé oko. Funkciu viac postihnutého oka dopĺňa oko, ktoré je postihnuté menej. Pacient často zistí, že horšie vidí, až pri náhodnom prekrytí lepšie vidiaceho oka. Neskoro zachytený, neliečený, či extrémne rýchlo postupujúci glaukóm môže končiť slepotou," upozornila Praženicová.

 

Liečba zeleného zákalu je najúčinnejšia v počiatočných štádiách. Jej cieľom je oddialiť alebo spomaliť progresívnu stratu zraku. Keďže ide o chronické ochorenie, liečba je dlhodobá a u väčšiny pacientov trvalá. Najbežnejšou je pravidelné kvapkanie očných kvapiek, pokročilé štádia sa riešia operačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies