Zdravotnícke skupiny uvítali slová pápeža o prípustnosti používania kondómov

NETKY.SK • 22 November 2010, 08:19 • 2 min
Zdravotnícke skupiny uvítali slová pápeža o prípustnosti používania kondómov

Zdravotnícke skupiny uvítali slová pápeža o prípustnosti používania kondómov

slovakia

left justify in out

Pozitívne vyjadrenia pápeža Benedikta XVI. o používaní kondómov mužskými prostitútmi pomôžu bojovať proti chorobe AIDS, uviedli viaceré zdravotnícke agentúry. Upozornili však, že jeho slová zatiaľ neznamenali označenie kondómov za akceptovateľnú metódu prevencie šírenia tejto choroby pre všetkých.
      Pápež uviedol v novej knihe, že používanie kondómov môže byť oprávnené v niektorých prípadoch, napríklad u mužských prostitútov v snahe zabrániť šíreniu vírusu HIV. Pápež sa tak vyjadril v obsiahlom rozhovore s nemeckým novinárom, ktorý vyjde knižne na budúci týždeň. Vatikánske noviny v sobotu zverejnili úryvky z knihy nazvanej Svetlo sveta: Pápež, cirkev a znamenia čias. Benedikt XVI. však tiež uviedol, že kondómy nie sú morálnym riešením v snahe zastaviť šírenie AIDS.
      Hovorca Spoločného programu OSN na boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) uvítal slová pápeža ako významný a pozitívny krok vpred. "Tento krok uznáva zodpovedné sexuálne správanie a používanie kondómov hrá dôležitú úlohu pri prevencii AIDS," uviedol hovorca UNAIDS v Ženeve. Upozornil ale, že najväčšie percento infekcií je medzi heterosexuálmi.
      V Juhoafrickej republike (JAR), kde je odhadom 5,7 milióna HIV-pozitívnych obyvateľov, aktivisti obozretne privítali pápežovo posolstvo. Zástupkyňa organizácie TAC na podporu chorých na AIDS ho označila v Kapskom Meste za krok správnym smerom. Avšak dodala, že pápežov odkaz nie je celkom jasný v tom, či sa má týkať aj ľudí v heterosexuálnych vzťahoch.
      Veriaci na Filipínach, najväčšom rímskokatolíckom štáte v južnej Ázii, ocenili slová Benedikta XVI., avšak tamojší cirkevní lídri odmietli domnienku, že Vatikán zmierňuje svoj postoj ohľadom antikoncepcie.
      Zatiaľ čo niektorí rímskokatolícki predstavitelia hovorili v minulosti o obmedzenom používaní kondómov v špecifických prípadoch vzhľadom na šírenie choroby AIDS ako o menšom zle, pápež túto možnosť spomenul po prvý raz.
      Učenie cirkvi sa už dlho stavia proti používaniu kondómov ako forme umelej antikoncepcie. Vatikán bol tvrdo kritizovaný za tento postoj práve v súvislosti so šírením choroby AIDS.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies