Zdravotná sestra odsúdená pre podvody opäť plakala pred súdom

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 15:23 • 2 min
Zdravotná sestra odsúdená pre podvody opäť plakala pred súdom

BANSKÁ BYSTRICA - Zdravotná sestra Marcela Zimanová z Hornej Ždane v okrese Žiar nad Hronom sa dnes opäť ocitla pred odvolacím Krajským súdom v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Pred štyrmi rokmi jej za viaceré peňažné podvody v rokoch 2008 až 2011 vymeral tento súd nepodmienečný trest odňatia slobody na štyri roky, z čoho si časť už odpykala. Tentoraz sa odvolací senát zaoberal rozsudkom Okresného súdu v Žiari nad Hronom, ktorý 39-ročnú matku troch detí za sériu ďalších podvodov poslal do väzenia na päť rokov. Voči tomu sa odvolal prokurátor, požadujúci trest najmenej 6,5 roka i Zimanová, ktorá vyhlásila, že sa už poučila a stačil by pôvodný trest.


Zimanová s plačom povedala, že sa hanbí a ľutuje, čo urobila. Apelovala na sudcov, že po podmienečnom prepustení z výkonu trestu v decembri 2014 si našla zamestnanie a s deťmi chce žiť riadny život. Zároveň chce nahradiť všetkým podvedeným spôsobenú škodu. Odvolací senát jej vyhovel a rozhodol, že na jej nápravu postačuje pôvodný štvorročný trest odňatia slobody a povinnosť nahradiť spôsobenú škodu. Návrh prokurátora na 6,5 roka väzenia podľa krajského súdu by bol neprimerane prísny.


Prvého podvodného konania sa Zimanová dopustila v rokoch 2008 až 2011 voči dvom peňažným inštitúciám a dvom fyzickým osobám, ktorým spôsobila škodu vyše 40 tisíc eur. Aktuálny rozsudok sa týka podvodného konania Zimanovej ako obchodnej zástupkyne istej poisťovne v rokoch 2008 a 2009. Priznala, že na mená trinástich osôb bez ich vedomia uzatvorila poistné zmluvy a od poisťovne si dala vyplatiť príslušnú províziu. Pretože dotknuté osoby poistné neplatili, zmluvy zanikli a Zimanová bola povinná časť provízie vrátiť, čo doteraz neurobila.

 

Okrem toho pod prísľubom zhodnotenia finančných prostriedkov vylákala Zimanová od pokladníčky Bytového spoločenstva v Hornej Ždani vyše 5 900 eur. Od istého Banskobystričana vylákala pod rovnakou zámienkou 50 tisíc eur a spoluobčana z Hornej Ždane podobne dostala o viac ako 23 tisíc eur. Podľa rozhodnutia súdu je Zimanová povinná zaplatiť poškodeným spolu vyše 90 tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies