VIDEO V Moskve tento rok otvorili vyše 70 vianočných trhov!

NETKY.SK • 19 December 2021, 09:00 • 2 min
VIDEO V Moskve tento rok otvorili vyše 70 vianočných trhov!

MOSKVA – Turisti a hostia mesta si môžu pozrieť rôzne predstavenia, ľadový balet, obdivovať svetelné inštalácie a ohňostroje, zúčastniť sa tematických umeleckých kurzov, zimných hier a, samozrejme, ochutnať sviatočné dobroty a nakúpiť darčeky pre svojich najbližších. Sprievodcu predvianočnou Moskvou nájdete v tomto článku s aktuálnym videom.

slovakia

left justify in out

 

 

 

 

Návšteva novoročných trhov pred sviatkami sa stala tradíciou Moskovčanov a hostí mesta. Najznámejším miestom na nákup novoročných a vianočných darčekov je stále veľtrh GUM na Červenom námestí v Moskve (GUM - Gosudarstvennyj Universaľnyj Magazin – Nákupné centrum v Moskve, založené v roku 1893). Tento  trh je poctou histórii ruských obchodných tradícií v centre hlavného mesta, kde sa obchodovalo už pred 300 rokmi.

 

Takmer pri samotnom kremeľskom múre sa opäť objavia drevené domčeky, v ktorých budú predávať orenburské a pavloposadské šály, šatky, ručné vyrezávane šperkovničky, zdobené plstené čižmy, pletené palčiaky a iné výrobky umeleckých ľudových remesiel.

 

Samozrejme nebudú chýbať dobroty z celého sveta: pikantné horúce varené víno, aromatický sbiten (želatínový nápoj), grilované klobásky na bavorský spôsob, sladké koláče, pirohy, palacinky s kaviárom, šišky, buchty, pečené gaštany, tulské perníky, viedenské vafle a iné.

 

img

 

Uskutočnia sa tu vystúpenia umelcov a k dispozícii bude aj kolotoč. Nebudú chýbať ani workshopy výroby vianočných dobrôt a hračiek. Veľtrh GUM otvorili 29. novembra 2021 a potrvá do 13. marca 2022.

 

Novoročný veľtrh na VDNKh – (Výstava úspechov národného hospodárstva je najväčšou expozíciou, múzeom a rekreačným komplexom na svete, otvorili ho v roku 1939. All-Russian Exhibition Center) – je neoddeliteľnou súčasťou osláv Vianoc a Nového roka v Moskve.

 

img

 

Vianočnú atmosféru tu vždy vytvárajú vianočné stromčeky, drevené domčeky, iluminácie, svietiace jelene, oblúky a obrie vianočné gule. Už tradične aj na tomto novoročnom jarmoku nakúpite pekné darčeky pre rodinu a priateľov.

 

Po celý čas budú na námestí pred Centrálnym výstavným pavilónom stánky a truhlice s drevenými hračkami, šály, čiapky, ponožky, svetre, rukavice a iné teplé oblečenie z prírodnej ovčej vlny, sortiment ozdôb na vianočný stromček (vrátane retro verzií), keramické hračky či jedlé darčeky. Čo sa týka maškŕt, na tomto jarmoku návštevníkom ponúknu skutočné majstrovské diela ruského kulinárskeho umenia.

 

Na VDNKh vlani otvorili 24 stánkov, kde bolo možné ochutnať kuchyne mnohých národov sveta. Čo potešilo gurmánov?  Zo svetovej kuchyne slovenský trdelník, pekingská kačica, kórejské parené buchty, karamelizované jablká, švajčiarske raclette, škandinávske sendviče. Z domácej zase ruské peľmene, hot dogy, palacinky, hamburgery, zemiakové placky a steaky.

 

img

 

Výstavný veľtrh Vianočný darček v Sokoľníkoch je vynikajúcou udalosťou, ktorá dáva príležitosť na Štedrý večer pripomenúť si pôvod tohto sviatku a dostať sa do kontaktu s obrovským sortimentom darčekov a suvenírov na pravoslávnu tematiku.

 

V rámci kultúrneho projektu Najlepší majstri pravoslávnych kláštorov a chrámov prekvapia Moskovčanov a hostí hlavného mesta svojimi výtvormi – od keramických a drevených umeleckých výrobkov, dekoratívneho a úžitkového a ľudového umenia. Je pozoruhodné, že na veľtrhu si návštevníci budú môcť nielen zakúpiť rôzne výrobky s cirkevnou a vianočnou tematikou, ale aj zoznámiť sa s činnosťou Ruskej pravoslávnej cirkvi a získať nové poznatky.

 

Mohlo by vás zaujímať: SKUTOČNÝ PRÍBEH Rodina Lykovcov sa 40 rokov ukrývala v ruskej tajge. Aká záhadná infekcia sa jej stala osudnou?

 

Veľtrh na Flaconi je jeden z hlavných novoročných trhov. Ak niekam ísť, tak potom určite sem. Na čo tu upriamiť pozornosť?  Samozrejme na eko-výrobky, značkové oblečenie, exkluzívne vône. A kam nakuknúť? Do novoročných laboratórií, zúčastniť sa majstrovských kurzov, počúvať prednášky o Vianociach a o Novom roku. A tiež sa ponoriť do magickej atmosféry pomocou vianočného kakaa so smotanou, vareného vína a zázvorového čaju.

 

img

 

Umeleckí majstri predstavia svoje šperky, odevy, interiérové predmety, ozdoby na vianočný stromček, pohľadnice, plagáty, maškrty, odznaky a riad. Okrem toho môže každý navštíviť zónu krásy, kde im skúsení štylisti pomôžu s novoročným vzhľadom a vizážisti sa podelia o najmodernejšie trendy v líčení.

 

Lokálny food market sa bude konať v štýle dvornej párty. Môžete tu nielen ochutnať pouličné jedlo od gastro nadšencov, ale poobzerať sa aj po dizajnových domácich výrobkoch. A samozrejme, ako po minulé roky, bude možné si tu zakúpiť produkty od lokálnych výrobcov.

 

„Šťastie je v jednoduchých veciach: v príležitosti stretnúť sa vo veľkej spoločnosti (15 000 ľudí – toľko hostí zvyčajne príde na trh) a stráviť čas spolu,“ uviedli organizátori.

 

img

 

Namiesto vitrín sú tentoraz v kurze uličky a dvory, kde sa dá prejsť a užiť si jarmok. Na každom dvore nájdete niečo iné – pražiareň, farmársky dvor,  dvor lokálnych výrobcov z celého Ruska,  dvor pre deti... Súčasťou programu bude aj hudba miestnych cover kapiel a mladých DJ-ov, výstava súčasných umelcov a drevárska dielňa.

 

Počas zimných prázdnin sa Moskovčania zvyčajne snažia opustiť mesto, zatiaľ čo obyvatelia iných miest doň, naopak, húfne prúdia. Ako vidíte, dôvodov pre návštevu predvianočnej Moskvy je naozaj veľa.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies