Špecializovaný trestný súd poslal do väzenia Milana Lučanského a ďalšie štyri osoby zatknuté pri akcii Judáš

NETKY.SK • 7 December 2020, 06:32 • 2 min
Špecializovaný trestný súd poslal do väzenia Milana Lučanského a ďalšie štyri osoby zatknuté pri akcii Judáš

PEZINOK - Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vzala do väzby päticu obvinených v rámci akcie Judáš. Medzi nimi je aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dozorový prokurátor Peter Kyseľ.  Dôvodom väzby sú obavy z pokračovania v trestnej činnosti a ovplyvňovania svedkov. Doplnil, že všetci obvinení podali proti rozhodnutiu sťažnosť, ktorou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

 

Lučanský skončil vo väzbe

„Sudkyňa vyhovela návrhu prokurátora, zobrala do väzby všetkých piatich obvinených, o ktorých rozhodovala, z dôvodu kolúznej a pokračovacej väzby. Nebol akceptovaný dôvod útekovej väzby vo vzťahu k trom obvineným. Vzdal som sa práva na podanie sťažnosti, vzhľadom na to, že rozhodnutie súdu po dnešných výsluchoch považujem za správne,“ povedal po vynesení rozsudku prokurátor Kyseľ.

 

img

Medzi obvinenými sú v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský či bývalý predstavitelia Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa a Peter Gašparovič. Vyšetrovaný vo väzbe bude tiež expolicajt Marián Kučerka a Ľubomír Vičan

 

Lučanský bol vypočúvaný približne dve hodiny cez telemost, dôvodom je, že v jeho rodine mal niektorý člen pozitívny výsledok na koronavírus

 

Súvisiaci článok: Dvojica ďalších obvinených z kauzy Judáš bude vo väzbe, o ďalšom sa má rozhodnúť v nedeľu

 

Výmena prokurátorov

Kyseľ zároveň odmieta akýkoľvek nátlak pri výpovedi Mariána Kučerka, preto sa rozhodli prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka vymeniť. 

 

„Obvinený nenamietal, že by spisoval nejakú zápisnícu, ku ktorej by bol donútený. Skutočnosti sú uvádzané iným spôsobom, ale nemôžem sa k tomu vyjadriť," zdôraznil dozorujúci prokurátor Peter Kyseľ.  

 

Prečítajte si tiež: V akcii Judáš chce vyšetrovateľ väzbu pre všetkých 8 osôb podozrivých z ôsmych skutkov

 

Korupcia, úplatky a založenie zločineckej skupiny

Polícia v rámci akcie Judáš obvinila aj nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra, ten je už vo väzbe pre kauzu Dobytkár a rovnako čelí obvineniam aj v kauze Očistec.  


Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v stredu (2. decembra) osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie a úplatkárstva.

 

img

 

Jedna osoba je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

 

Ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili či stále pôsobia vo vysokých funkciách polície, SIS-ke a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch.

 

Prečítajte si viac: AKTUALIZOVANÉ: Bývalého policajného prezidenta dnes ráno zadržala polícia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies