Zázrak! Zachránili dieťa, ktoré sa narodilo so srdcom mimo svojho tela!

NETKY.SK • 14 December 2017, 06:00 • 2 min
Zázrak! Zachránili dieťa, ktoré sa narodilo so srdcom mimo svojho tela!

LEICESTER - Vanellope Hope Willkinsová se narodila so vzácnou poruchou zvanou ectopia cordis. Jej srdce nie je schované v hrudnom koši, ale nachádza sa úplne mimo tela. Väčšina detí s touto vadou umiera ešte pred narodením alebo krátko potom, malá Angličanka je však vďaka lekárom na svete už tretí týždeň.

slovakia

left justify in out

Ectopia cordis postihne zhruba osem novorodeniatok z milióna. Aj keď lekári, ktorí túto vadu identifikovali už počas tehotenstva, doporučovali 31-ročnej Naomi Findlayovej potrat, ona sa rozhodla, že svoje dieťa donosí, píše server Novinky.cz. Rodičov tiež upozornili, že je málo pravdepodobné, že sa pôrodu vôbec dožije. 

 

"Povedali nám, že šance na prežitie sú takmer nulové a doporučili nám interupciu. Rozhodla som sa, že to nie je správna voľba a že sa pokúsim o zázrak," povedala denníku Daily Mail mamička.

 

Po sérii testov lekári v Leicesteri zistili, že okrem srdca má dieťatko všetko normálne. "Skákali sme od radosti a povedali si, že urobíme všetko pre to, aby prežilo," povedala Findlaová.

 

Pôrod prebehol v 36. týždni tehotestva prostredníctvom cisárskeho rezu, aby sa zamedzili riziká infekcie a poškodenia srdca. "Keď som počula jej plač, strašne sa mi uľavilo," povedala mamička. 

 

Krátko po narodení však Vanellope musela podstúpiť operáciu, pri ktorej jej srdce vložili na správne miesto. Na svete je už tri týždne a podľa posledných správ sa jej darí dobre. "Má pred sebou ešte dlhú cestu zotavovania, ale už teraz má veľkú šancu na budúcnosť," povedal jeden z lekárov.

 

img

Foto: Youtube

 

Operácie podobného typu sú veľmi vzácne, lebo drvivá väčšnina matiek zvolí interupciu. Daily Mail informoval, že šlo o jednu z prvých operácií tohto druhu vo Veľkej Británii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies