USA odmietajú plynovod EastMed ako alternatívu k dodávkam z Ruska

NETKY.SK • 7 Apríl 2022, 16:58 • 2 min
USA odmietajú plynovod EastMed ako alternatívu k dodávkam z Ruska

NIKÓZIA - Vybudovanie plynovodu z východného Stredomoria do Európy ako alternatívy k ruskej energii by bolo príliš drahé a trvalo by príliš dlho, povedala vo štvrtok vysoká americká diplomatka Victoria Nulandová.

slovakia

left justify in out

Plány na plynovod EastMed, ktorý by prepravoval zemný plyn z izraelských vôd do Európy cez Cyprus a Grécko, boli oznámené v roku 2016 a bolo už podpísaných niekoľko dohôd. Tieto tri štáty si dali za cieľ dokončiť projekt v hodnote 6 miliárd eur do roku 2025, ale doposiaľ nebolo zabezpečené žiadne financovanie.

 

img

 

Nulandová, predstaviteľka amerického ministerstva zahraničných vecí, uviedla, že plynovod je príliš dlhý, vo veľmi hlbokých vodách a jeho výstavba bude trvať desať rokov. „Sme presvedčení, že je to príliš drahé, ekonomicky neudržateľné a bude to trvať príliš dlho," povedala Nulandová po stretnutí s cyperským prezidentom Nicosom Anastasiadesom.

Pripomenula, že nielen USA, ale aj Európa plánuje prechod k obnoviteľnej energii. „Takže to, čo hľadáme v kontexte uhľovodíkov, sú možnosti, ktoré nám umožnia získať viac plynu, viac ropy na krátke prechodné obdobie."

 

img

 

Grécko, Cyprus a Izrael podpísali v januári 2020 dohodu o vybudovaní 2000 kilometrov dlhého podmorského potrubia.

Aj podľa Nulandovej po invázii Moskvy na Ukrajinu je potrebné hľadať alternatívne dodávky, aby sa Európa vyhla závislosti od ruskej energie. „Krajiny v tejto oblasti pochopili, že závislosť od ruskej ropy a plynu je mimoriadne zlá stávka," povedala Nulandová a dodala, že Washington podporuje ďalšie projekty, do ktorých sú zapojené Cyprus, Grécko a Izrael.

 

To zahŕňa aj EuroAsia Interconnector v hodnote 2,5 miliardy eur, najdlhší a najhlbší podmorský elektrický kábel na svete, ktorý spája ich elektrické siete s Európou a ktorý má byť dokončený do roku 2025.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies