Záujem o sporenie v treťom dôchodkovom pilieri rastie

NETKY.SK • 20 Apríl 2018, 08:50 • 2 min
Záujem o sporenie v treťom dôchodkovom pilieri rastie

BRATISLAVA - Počet účastníkov systému doplnkového dôchodkového sporenia sa počas minulého roka zvýšil o viac ako 32 tisíc na 757 tisíc.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v analýze slovenského finančného sektora za rok 2017, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska (NBS), ide o najvyšší medziročný nárast počtu sporiteľov v treťom penzijnom pilieri za posledných minimálne desať rokov. "Vývoj účastníkov bol pokračovaním nastúpeného trendu obnoveného záujmu o doplnkové dôchodkové sporenie, ktorý sa začal odvíjať v druhej polovici roka 2014 a postupne naberá na intenzite," tvrdí centrálna banka.

Medziročná priemerná nominálna výkonnosť za všetky doplnkové dôchodkové fondy dosiahla ku koncu minulého roka 3,7 %. Miera nominálneho zhodnotenia v jednotlivých typoch fondov sa však líšila. Najvyšší výnos, na úrovni 8,2 %, zaznamenali rastovo orientované doplnkové dôchodkové fondy. Priemer za vyvážené fondy bol 3,3 % a v skupine príspevkových konzervatívnych fondov spolu s výplatnými 0,2 %.

Kumulácia prostriedkov v treťom penzijnom pilieri napredovala v minulom roku dynamickým tempom na úrovni 12,5 %. V absolútnom vyjadrení dosiahol prírastok čistej hodnoty aktív 213 mil. eur, čo je o takmer tretinu viac ako v predchádzajúcom roku. "Dokonca možno hovoriť o najvyššom medziročnom náraste objemu spravovaných aktív od roku 2007," uviedla NBS.

 

Ku koncu vlaňajška doplnkové dôchodkové spoločnosti spravovali úspory klientov v čistej hodnote na úrovni 1,92 mld. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies