Záujem o české firmy vlani prudko rástol, investorov neodradili ani vysoké ceny

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 08:46 • 2 min
Záujem o české firmy vlani prudko rástol, investorov neodradili ani vysoké ceny

PRAHA - Rekordných približne 250 miliárd Kč (9,25 miliardy eur) sa v minulom roku pretočilo na českom trhu fúzií a akvizícií. Česká republika sa tak vďaka takmer 40-% rastu transakcií stala po Poľsku dvojkou regiónu strednej a východnej Európy. Investorov neodradili ani vysoké ceny, ktoré Česi za svoje firmy žiadali.

slovakia

left justify in out

Štandardný účet znel podľa expertov v oblasti transakcií z poradenskej spoločnosti EY na 13-násobok ročného zisku firmy. To je podstatne viac než v okolitých krajinách regiónu. "Predtým bolo štandardom kupovať firmu za približne 5-násobok ročného zisku. Súčasné ocenenie považujeme za veľmi vysoké, na druhej strane čiastočne môže odrážať prémiu za stabilitu súčasnej politickej a makroekonomickej scény," povedal akvizičný konzultant EY Michal Hrmo.

 

Okolité krajiny ako Poľsko či Maďarsko sú na akvizície lacnejšie, investor dá za firmu zhruba 11- až 12-násobok ročného zisku firmy. "Poľskí investori sú háklivejší na cenu, politická situácia v obidvoch krajinách je navyše zložitejšia než v Česku," dodáva Hrmo.

 

Viac než polovičný rast obchodov na 288 potom stačil Česku na to, aby sa v počte transakcií stalo dokonca regionálnou jednotkou. Pod minuloročný vývoj sa okrem iného podľa EY podpísala dobrá ekonomická situácia firiem a dostupné financovanie podporené slabou českou korunou. Pomohol aj vyšší záujem zahraničných hráčov, v Česku najčastejšie nakupovali investori so sídlom v Británii, nasledovali Nemci a Číňania.

 

Investori svoje akvizičné ciele najčastejšie lovili v odvetviach informačných technológií, stavebníctva a finančných služieb. Naopak, výrazne klesajúcu transakčnú aktivitu je možné vidieť v telekomunikáciách, médiách a v potravinárstve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies